Türkiye ekonomisi yüzde 11 büyüdü! İş dünyası büyüme rakamlarından memnun

Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüzde 11 büyüyerek son 10 yıldaki en yüksek büyüme rakamlarına ulaştı. İş dünyasından önemli isimler rakamları değerlendirmede bulundu.

GÜNDEM 01.03.2022, 13:01
Türkiye ekonomisi yüzde 11 büyüdü! İş dünyası büyüme rakamlarından memnun

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2021 yılının dördüncü çeyreğine ait büyüme verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre dört dönem toplamında elde edilen yıllık GSYH 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11 büyüdü. Türkiye ekonomisinin 2021 yılı için büyüme rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle açıklamalarda bulundu.

Büyümenin yüzde 44,2’si ihracat ile sağlandı

Türk ekonomisi 2021 yılı içinde yüzde 11 büyüme başarısı gösterdi. Bu dönemde net ihracatın büyümeye olan katkısı 4,9 puan oldu. 2021 yılı içindeki büyümenin yüzde 44,2’lik kısmı ihracat katkılarıyla gerçekleşti. Türkiye’nin istihdam ve üretimde öncü olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dünyadaki pandemi nedeniyle ekonomik olumsuzlukların her yerde hissedildiği bir ortamda Türk ihracatçıları 225 milyar dolarlık ihracat ile büyük bir başarı gösterdi. Türk ekonomisi ihracatının yanı sıra üretim hizmetleriyle de büyümeye devam edecek. Kuruluşumuzun 100. yılına yaklaşırken ihracatımızın ve ekonomimizin önünün açık ve aydınlık olduğu aşikar.

“En zor koşullarda bile üretimi durdurmadık”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da açıklamalarda bulundu. Bahçıvan şu ifadelere yer verdi:

2021 yılında gösterdiğimiz büyüme ile son 10 yılın en iyi performansını sergiledik. Sanayi sektörü aynı yıl içinde yüzde 16,6 ile iyice ayrıştı ve GSHY üzerindeki payını da yüzde 22,8’den yüzde 26’ya kadar yükseltti. Sanayi sektörü ekonomimizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça elzemdir. Kapasite oranlarının yüzde 75’in üzerine çıkması sanayi sektörünün en zor koşullarda bile üretime devam ettiğini göstermektedir. Pandemi nedeniyle Asya pazarına alternatif bir pazar oluşturma şansı elde ettik. Bu noktada en önemli gelişme ise üretimin ve ihracatın sürdürülebilirliği. Kurda ve enflasyonda yaşanan dalgalanmalar ve yükselişte bu büyümenin ciddi bir etkisi olduğu söylenebilir. Gelecek dönemlerde enflasyonu düşürerek büyümeyi sürdürülebilir kılmaya çalışacağız.

Kimya sektörü 25,4 milyar ile rekor kırdı

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de açıklamalarda bulundu. Pelister şu sözlere yer verdi:

Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yıl büyüme rakamlarını çift haneli rakamlara çıkardı. Pandemi sonrasında yaşanan yeni normal süreci ile beraber bu büyüme rakamlarını oldukça olumlu karşılıyoruz. Bu büyümenin en önemli nedenlerinden biri de ihracata dayalı bir yönetim sergilenmesi. Kimya sektörü de büyümede en çok pay sahibi olan ikinci sektör oldu. Kimya sektöründe 2021 yılı içinde gerçekleşen 25,4 milyarlık ihracat bir rekor oldu. Geçtiğimiz yıl sektörümüz yaklaşık yüzde 40 büyüdü. Bu yılki hedefimiz ise 28 milyar doların üstüne çıkmak. Ancak Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan kriz maliyetleri de etkiliyor. Bu krizlerin en kısa sürede sona ermesini temenni ediyoruz.

“2009’dan beri sürdürdüğümüz istikrarlı büyümeye ara vermedik”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise 2021 yıkındaki büyüme rakamlarını şu şekilde değerlendirdi:

Tahmini büyüme rakamlarımız yüzde 5,8’di. DEİK olarak yıl ortasında yaptığımız değerlendirmeler sonucunda büyüme rakamlarının çift hanelere çıkacağını öngörmüştük. Beklentilerimiz gerçekleşti ve özellikle ikinci dönemle beraber büyük bir ivme yakalayarak çift hanelere ulaştık. Pandemi yaşanmasına rağmen 2009 krizinden beri devam ettirdiğimiz büyüme istikrarına ara vermedik. Tüm dünyada tedarik sorunları yaşanırken İşlerimizi askıya almıyoruz sloganı ile üretime devam ettik. Bu sayede AB’nin Uzak Doğu ile yaşadığı tedarik sorunlarının önüne geçtik. Ülkeler 2021 yılında genel olarak büyüse de çoğu ülke pandemi öncesi rakamlara henüz ulaşamadı. Örneğin Almanya ve İspanya hala o rakamların gerisinde. Dünyanın çeşitli yerlerinden diğer ülkelerde de durum benzer ancak Türkiye istikrarını bozmadan büyümeye devam etti.

“Büyümeyi tabana dengeli şekilde yayacağız”

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan büyümelerde iç tüketimden kaynaklı yüksek büyümenin etkisiyle beraber dış ticaretin büyümeye olumsuz etkisi olduğunu görebiliyorduk. 2021 yılında çift haneli rakamlara 225 dolarlık ihracat rakamları ile ulaşmak bu nedenle oldukça önemli. 2020 yılında AB pazarının etkisiyle yüzde 15 daralan ihracat kalemlerinin bu yılki büyümesinin yüzde 25’e kadar yükseldiğini görüyoruz. Türk iş dünyasının “Dünyaya Açılan Penceresi” ve misyonu “Ticari diplomasi” olan kuruluşu DEİK olarak gelecekte de Türkiye’nin sürdürülebilir ve dengeli bir şekilde büyümesi ve bu büyüme rakamlarının halka yansıması için gerekli çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Yorumlar (0)