"Türkiye egemenliğimize meydan okuyor"

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü) kapsamında Türkiye’nin ev sahipliğindeki Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı, 16 ülkeden 48 geminin katılımıyla Rodos-Kıbrıs arasında başladı. Türkiye, 4 bin 700 askerin görev aldığı tatbikata farklı tipte 31 savaş gemisiyle katılıyor. Yunanistan ise 10 yıldır yapılan tatbikat üzerinden yine algı operasyonu yapıyor.

GÜNDEM 10.11.2019, 08:57
"Türkiye egemenliğimize meydan okuyor"

TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri), Doğu Akdeniz'de NATO (Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü) kapsamında uluslararası tatbikata ev sahipliği yapıyor. Dün başlayan Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı, 16 ülkeden 48 gemiyi Rodos ile Kıbrıs adaları arasında bir araya getirdi.

Yunanistan da katıldı ama...

Bu sene 9 Kasım'da başlayan ve 22.'si düzenlenen tatbikat 20 Kasım'a kadar sürecek. Tatbikata NATO Daimi Deniz Görev Grubu emrinde Türkiye, ABD, Brezilya, Meksika, Kanada, İtalya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Pakistan, Bangladeş, Katar ve Ürdün'den savaş gemileri, denizaltılar, özel çıkarma birlikleri katılıyor. Tatbikatta toplamda 4 bin 700 personel görev alıyor.

Yunanistan Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatına Türkiye davetinyle ve ev sahipliğinde katılmasına rağmen rahatsızlık duydu.

Yunanistan rahatsız

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü) görev grubu emrindeki gemisiyle tatbikatta varlık gösteren Yunanistan ise kendisi de tatbikata katılmasına rağmen Türk Sihallı Kuvvetleri'nin (TSK) tatbikattaki büyük gücünden ve katılan ülkelerin çokluğundan hayli rahatsız olmuş durumda.

Rum basınında Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı'nın 10 yıldır yapılıyor olmasına rağmen bu tatbikatın Yunanistan'ın Medusa tatbikatından hemen sonra başladığının altı çizildi ve "Türkiye'nin çıkarlarına aykırı gelişebilecek durumlara karşı tüm senaryoları içerdiği" iddia edildi. Haberlerde tatbikata katılacak Türk donanmasının büyüklüğü ve katılımcı ülkelerin fazlalığına da işaret edildi.

Yunan medyasındaki haberlerde ise, "Ankara 31 tane savaş gemisini Doğu Akdeniz'e gönderiyor. Bütüncül savaş senaryolarıyla Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın egemenliğine meydan okuyor." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye 31 gemiyle tatbikatta

Halen Akdeniz Kalkanı Harekatıyla bölgedeki harbe hazır en güçlü kuvvet olan Türk Deniz Kuvvetleri, Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı'na değişik tipte 31 savaş gemisi, deniz karakol uçakları, insansız hava araçları (İHA), ve SAT-SAS timleriyle katılıyor. Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı, Deniz Harp Merkezi'ndeki 170 kişilik ekip tarafından sevk ve idare ediliyor.

İnsani yardım operasyonlarının da test edileceği Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı'nda ayrıca İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı, Sağlık Bakanlıklarının yanı sıra AFAD ve Türk Kızılay'ı da yer alıyor. Savaş oyununda, NATO (Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü) görevi kapsamındaki "Yüksek Hazırlık Seviyeli Türk Deniz Görev Kuvveti (TURMARFOR)" konsept ve kabiliyetlerinin denenmesi hedefleniyor.

Yorumlar (0)