Türkiye, dünya tarihine geçti!

Türkiye S-400 ve Patriot'ların olduğu tek ülke oldu ve tarihe geçti.

GÜNDEM 12.07.2019, 15:45

Rusya'dan alınan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin teslimatı üç parti olarak yapılıyor. Bugün ise planlanan teslimatın ilk bölümü tamamlandı. Taşıma işleminin ardından Türkiye, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'ne dünya üzerinde sahip 4. ülke, NATO içinde ise tek ülke konumuna sahip olmuş oldu. Taşıma ile Türkiye, S-400 ve Patriot'ları kendi topraklarında konuşlandıran ilk ve tek ülke olarak tarihe geçti.

Sadece iki ülkede vardı

Bugüne kadar Rusya sadece Çin ve Belarus'a S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi teslimatını gerçekleştirmişti. Türkiye, bugün başkent Ankara'ya S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin inmesiyle S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'ni teslim alan üçüncü ülke oldu.

Üç ülke dışında (Çin, Belarus ve Türkiye) dışında Suriye'de de S-400 konuşlandırılmış durumda fakat bu sistem Suriye'deki Rus askeri üssünde yer alıyor ve sistem Suriye'ye ait değil.

Sınırları içinde S-400 ve Patriot'a sahip olan tek ülke: Türkiye

Ülkemiz dünyada S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'ne sahip dördüncü ülke olurken, NATO içinde ise S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'ne sahip tek ülke oldu. Ayrıca Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nin anavatanı olduğu hava savunma sistemi Patriot ve Rus hava savunma sistemi S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'ni topraklarında barındıran tek ülke olarak da dünya tarihine geçti.

İspanya'nın Patriot'ları İncirlik'te

İspanya'ya ait Patriot birlikleri ise Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nde NATO güçleri kapsamında konuşlanmış olarak bulunuyor.

S-400 için 2 ülke teslimat sırasında bekliyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile sıkı müttefik olmalarına rağmen Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'ni almak için sırada bekleyen iki ülke bulunuyor: Hindistan ve Suudi Arabistan. Moskova ile anlaşma yapan Hindistan ve Suudi Arabistan, teslimat bekliyor.

S-400'lerle ilgilenen ülkeler hangileri?

Donald Trump yönetiminin yaptırım tehdidine rağmen çok sayıda ülke Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi almak istiyor. S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ile ilgilenen ülkelerin ise Katar, Cezayir, Fas, Mısır, Vietnam ve Irak olduğu biliniyor.

Yorumlar (0)