Türkiye'den Yunanistan'a "Müslüman Yunan" tepkisi!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un "Müslüman Yunan Azınlık" açıklamalarına tepki gösterdi.

GÜNDEM 18.02.2020, 09:45
Türkiye'den Yunanistan'a "Müslüman Yunan" tepkisi!

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un, Batı Trakya'yı ziyaretinde "Müslüman Türk Azınlık" kimliğine ilişkin kullandığı "Müslüman Yunan Azınlık" açıklamalarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sert tepki gösterdi.

Twitter'dan hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Demokrasinin beşiği olduğu söylenen bir ülkenin cumhurbaşkanı yine Müslüman Türk azınlığa, Yunan Müslüman azınlık demiş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin onca kararına rağmen! Siz ne derseniz deyin, Batı Trakya Türk Azınlığı yüzyıllardır Türktü, Türk kalacak!" ifadelerini kullandı.

14 Mart 2020 tarihinde görevi sona erecek olan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, 16 Şubat'ta Batı Trakya'ya ziyaretinde yaptığı konuşmada azınlıklar konusuna temas ederek, Lozan Antlaşmasına göre, Batı Trakya Türklerinin sadece dini bir azınlık, İstanbul Ortodoks Rumların ise milli bir azınlık olduğunu ileri sürmüştü.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, konuşmasında, İstanbul Rum azınlığından "Yunan azınlık" olarak söz ederken, Türk azınlıkla ilgili ise "Yunan Müslüman Azınlık" tanımını kullanmıştı.

Süreç

Yunanistan, "Türk Azınlık" ifadesinin Lozan Barış Antlaşmasında yer almadığını iddia ederek, azınlığın etnik kimliğini tanımlama hakkını reddediyor.

1950’li yıllara kadar azınlık okulları ve derneklerin isimlerinde "Türk" deyimi kullanılması için genelge yayımlayan Yunanistan, 1970'lerde siyasi sebeplerle bu politikasını değiştirmiş ve Türk yerine Müslüman kelimesinin kullanılmasını zorunlu tutmuştu. Bu kapsamda, Gümülcine ve İskeçe'de isimlerinde Türk kelimesi bulunan dernekler mahkeme kararıyla kapatılmıştı.

AİHM'nin (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) Yunanistan'ı mahkum eden aksi yönde kararlarına rağmen, isimlerinde "Türk" kelimesi bulunan derneklerin faaliyetine ve yeni derneklerin kurulmasına Yunan makamları tarafından müsaade edilmiyor.

Yorumlar (0)