Türkiye'den son dakika Libya açıklaması!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya'da desteklediği UMH'nin (Ulusal Mutabakat Hükümeti) ateşkesi kabul etmesi için tek şartının olduğunu açıkladı: Hafter'in Sirte'den çekilmesi!

GÜNDEM 12.07.2020, 09:43
Türkiye'den son dakika Libya açıklaması!

Libya'da Türkiye destekli Fayiz Mustafa es-Serrac hükümetinin darbeci Halife Hafter'e karşı ilerleyişi sürüyor. Trablus Hafter milislerinden temizlenip tamamen emniyete alındıktan ve Vatiyye Üssü'nde kontrol sağlandıktan sonra yeni hedef belirlenmiş ve bu hedef "Sirte" olarak açıklanmıştı.

Çavuşoğlu: Ateşkes için tek şart...

Libya'da ordu ile Hafter milisleri arasında çatışmalar sürerken İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times'ın sorularını cevaplandıran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM (Birleşmiş Milletler) tarafından tanınan ve Türkiye'nin de desteklediği UMH'nin (Ulusal Mutabakat Hükümeti) tek bir şartla ateşkesi kabul edeceğini belirterek, UMH'nin tek şartının darbeci Halife Hafter'in Libya'nın ortasındaki ve batısındaki bölgelerden çekilmesi olduğunu ifade etti.

Olası operasyona destek iması

Sirte'nin stratejik bir limana sahip olduğunu, Cufra'nın ise ülkenin ortasındaki geniş hava üslerine sahip olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) içerisinde, Sirte ve Cufra'dan çekilmeyen darbeci Halife Hafter'e karşı operasyon için bir istek var" bilgisini verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu sözlerini Financial Times, "Ankara, UMH'nin böyle büyük bir saldırısını destekleyeceğinin sinyalini verdi" olarak yorumladı.

Financial Times, "Ankara, Trablus merkezli UMH'nin (Ulusal Mutabakat Hükümeti) isteklerinin ve taleplerinin makul ve uygulanabilir olduğunu vurguluyor." ifadesini kullandı.

"Saldırıyı kim yaptıysa bedelini ağır ödeyecek"

Geçen hafta Türkiye'nin de kullandığı üsse yapılan saldırı ile ilgili de konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sorumluları bulmak için soruşturmanın sürdüğünü ancak bunu her kim yaptıysa bedelini ağır ödeyeceğini belirterek, saldtırı sırasında üste Türk eğitmenlerin ve teknik ekiplerin bulunduğunu fakat kimsenin yaralanmadığını açıkladı.

"Rusya ile kesin tarih verilmişti"

Rusya'nın geçtiğimiz ay İstanbul'da yapılan görüşmelerde çok kesin tarih ve zaman verdiğini belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Fakat biz de Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne danıştık. Libyalı yetkililer Sirte ve Cufra ile ilgili önkoşulu gündeme getirdiler ve 2015 yılındaki sınırlara geri dönülmesini istediler."

"Daha büyük çatışma" sorusu...

"Türkiye'nin daha büyük bir çatışmaya çekilmesinden endişe duymuyor musunuz?" sorusuna Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgede gerilimin artması veya savaşın çıkması için bulunmadığının altını çizerek, "Fakat bazı ülkeler Libya'da bir darbeciyi destekliyor, o da Halife Hafter. Şimdi her şey karşı tarafta, kalıcı bir ateşkes için önkoşulu kabul etmeliler." diye konuştu.

Yorumlar (0)