Türkiye'den NOTAM ve NAVTEX kararı!

Türkiye, Karadeniz üzerinde, Ordu ve Sinop açıklarında "füze testi" gerekçesiyle NOTAM (Havacılara Bilgi Notu) ve "atış eğitimi" gerekçesiyle NAVTEX (Seyir Duyurusu) yayımlandı.

GÜNDEM 15.10.2020, 08:39 15.10.2020, 16:12
Türkiye'den NOTAM ve NAVTEX kararı!

BM'ye bağlı ICAO'nun (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) resmî internet sitesinde yayımlanan NOTAM'da "füze atışı gerçekleştirilecek" deniliyor.

NOTAM'da füze testinin 14 Ekim - 17 Ekim tarihlerini kapsadığı belirtiliyor. NOTAM’daki koordinatlar, Sinop ile Ordu ilinin Ünye ilçesi arasında Karadeniz üzerindeki bölümünü kapsıyor.

NOTAM'da irtifa sınırlaması (Sinop hava sahası içerisinde) 200 bin feet olarak açıklanıyor. Bu da, Sinop hava sahası içerisinde deniz seviyesinin 200 bin feet üstü seviyesine kadar hava sahasının uçuşlara yasak olduğu anlamına geliyor.

NAVTEX ilan edildi

Öte yandan Türkiye, Pazartesi günü de Karadeniz'in Ordu ve Sinop açıkları için ikisi "askeri eğitim" ve biri "atış eğitimi" olmak üzere toplam 3 tane NAVTEX ilan etti. NAVTEX'i yayımlayan Samsun İstasyonu, yayımladığı seyir duyurusunda atış eğitiminin 16 Ekim - 17 Ekim tarihlerinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Askerî eğitimlerden ilki 13 Ekim - 15 Ekim, diğeri ise 17 Ekim olarak açıklandı.

Füze denemesi ile atış eğitimlerinin ayrıntıları bilinmiyor.

NOTAM nedir?

NOTAM, açılımı İngilizce bir ifade olan "Notice To Airman". NOTAM'ın Türkçe açılımı ise Havacılara Bilgi Notu.

NOTAM, herhangi bir çalışma ya da tehlikenin varlığı ya da her türlü değişikliklere ait bilgilerin, uçuş harekatı görevi yapanlara duyurmak için gerçekleştirilen bir ikaz yayını.

Pilotlar, her uçuş öncesi Dispatcher'lardan ya da brifing ofislerinden, uçuş güzergâhlarındaki eylemler ve riskler hakkında yayımlanmış olan bültenleri (NOTAM) alır, güzergâhtaki kısıtlayıcı koordinatlar üzerinde çalışır, hangi koordinatların tahditli olduğunu öğrenerek hareket eder. Pilotların görevi bilgi sahibi olmaktır, sorumluluk ise hava trafik kontrolörlerinindir. Hava trafik kontrolörleri işe başlamadan ilk olarak kendi sorumluluk sahalarındaki NOTAM'ları inceler, bu notları esas alarak hava trafiğini nasıl yöneteceklerini önceden planlar.

NAVTEX nedir?

NAVTEX esasen bir cihaz ismi. Meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar ve çalışma türleri hakkında, uluslararası orta frekans üzerinden denizcilere bilgi veren haberleşme cihaz sistemine NAVTEX adı veriliyor. Uluslararası faks makinesi gibi işleyen NAVTEX cihazı, kıyıdan 740 kilometre uzaklıkta (400 deniz mili) tek yönlü yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alıyor. NAVTEX cihazı, 10 dakikadan uzun süre yayın yapamıyor.

Bir bölgede birden fazla ülkenin NAVTEX yetkisi bulunmuyor. Bir bölgede NAVTEX ilan etme yetkisi bulunan ülke, diğer tüm ülkelere, o bölgedeki durum ve çalışmalara ilişkin NAVTEX ilan ederek bilgilendirme yapıyor. NAVTEX yetkisi bulunmayan bir istasyondan NAVTEX yayımlanması durumunda o duyuru korsan kabul ediliyor.

Yorumlar (0)