Türkiye'den Macron'a çok sert sözler: Sen savaş ağası Hafter'e bak!

Türkiye'ye tavrının sert olacağı tehdidinde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a "hafızanı yokla" diyen Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "Bugün Libya’da yaşanan sıkıntılar Fransa'nın da desteklediği savaş ağası darbeci Hafter’in saldırılarından kaynaklanıyor." hatırlatmasında bulundu.

GÜNDEM 23.06.2020, 15:59
Türkiye'den Macron'a çok sert sözler: Sen savaş ağası Hafter'e bak!

Türkiye'nin Libya'da ilerlemesine izin vermeyeceklerini, Türkiye'ye karşı Fransa'nın tavrının sert olacağını belirten ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Libya'da tehlikeli oyun oynadığını" söylediğini ifade eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron'a Türkiye Dışişleri Bakanlığından cevap geldi. Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmunuel Macron'un açıklamalarını "akıl tutulması" olarak nitelendirdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Türkiye'nin BM kararları çerçevesinde ve talebi doğrultusunda Libya’nın meşru Hükümetine verdiği desteği “tehlikeli bir oyun” olarak tanımlamasının ancak akıl tutulmasıyla izah edilebileceğini belirtti.

Dışişleri'nden Macron'a "Savaş Ağası Hafter" hatırlatması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a hafızasını yoklaması ve sağduyusunu harekete geçirmesi önerisinde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bugün Libya’da yaşanan sıkıntıların kendisinin de desteklediği darbeci Halife Hafter’in saldırılarından kaynaklandığını, Moskova’da ve Berlin’de ateşkes anlaşmasını imzalamayı reddedenin yine savaş ağası Halife Hafter olduğunu hatırlattı.

"Asıl tehlikeli oyunu Fransa oynamaktadır"

Fransa'nın yıllardır gayrimeşru yapılara destek verdiğini ve Libya’nın kaosa sürüklenmesinde önemli sorumluluğu olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, Libya’da esas tehlikeli oyunu Fransa'nın oynadığını belirtti.

“İlkeli tavrını Hafter’in savaş suçlarını araştırma konusunda sergile!”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’ye yönelik asılsız ithamlarla gerçeği örtbas etmeye çalıştığını, Libya halkının Fransa’nın kendi bencil çıkarları ve iş birlikçilerinin hedefleri doğrultusunda Libya’ya verdiği zararları asla unutmayacağını hatırlatan Dışişleri Bakanlığı, Fransa’ya, “İlkeli tavrını, darbeci ve korsan Hafter’e bağlı milislerin ve paralı askerlerin Tarhuna’daki toplu mezarlar başta olmak üzere masum sivillere yönelik işledikleri vahim savaş suçu vakalarının araştırılması konusunda sergile.” tavsiyesinde bulundu.

“Sisi’ye karşı sessizliğinde dikkatten kaçmıyor”

Fransa’nın Libya’ya müdahale tehdidinde bulunan darbeci Hafter destekçisi Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’ye karşı sessizliğinin de dikkatlerden kaçmadığını belirten Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz’de kıyısı olmayan Fransa’nın sahildar bir ülke gibi davranmanın kendisine bölge konularında karar verme yetkisi tanımadığını artık anlaması gerektiğini vurguladı.

“Gerilimi artıran Fransa’dır”

Fransa’nın Türkiye’nin bölgedeki meşru haklarını göz ardı eden ve maksimalist hırslara koşulsuz destek veren tutumunun, Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarı sağlamak yerine, gerilimi daha da artırdığını kaydeden Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri esasen sağlıklı ve tarafsız bir biçimde değerlendiremediği, daha da kötüsü değerlendirmek istemediğinin uzun zamandır görüldüğünü ifade etti.

“Macron’un çarpık yaklaşımı”

Tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs pandemisi sırasında dahi işlevselliğini koruyan NATO İttifakı ile bu İttifakta Türkiye’nin sahip olduğu güçlü konumun gayet açık olduğu hatırlatmasında da bulunan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu nedenle Türkiye’nin müttefik kamuoylarının takdirini kazandığını, bu koşullarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, meydana geldiği iddia olunan bir hadiseden hareketle “NATO’nun beyin ölümü” söylemini yeniden gündeme getirmesinin çarpık bir yaklaşım olduğunu dile getirdi.

Fransa’yı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u, dostluk ve müttefiklik ilişkiler temelinde ve devlet ciddiyetiyle hareket etmeye davet eden Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Fransa’ya “Libya, Suriye ve Doğu Akdeniz’in güvenliğini ve geleceğini riske atan adımları sonlandırma ve yerleşik diyalog kanallarını kullanma” çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)