Türkiye'den kritik 'KKTC' hamlesi!

Doğu Akdeniz’de tansiyon yükselirken KKTC'nin uluslararası alanda tanınması için Türkiye'den kritik bir adım geldi. Görevlendirilecek bir cumhurbaşkanı yardımcısı ya da bir bakan, KKTC ile ilişkilerin bütün yönleriyle uyumlu olarak yürütülmesini sağlayacak.

GÜNDEM 07.07.2019, 09:04 07.07.2019, 09:10
Türkiye'den kritik 'KKTC' hamlesi!

Doğu Akdeniz’de kritik gelişmelerin yaşandığı dönemde Türkiye, KKTC adına kritik bir adım attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'Kıbrıs İşlerinin Koordinasyonu' genelgesi yayımlandı. 

Cumhurbaşkanı yardımcısı ya da bakan atanacak 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de 'Kıbrıs İşlerinin Koordinasyonu' genelgesi yayımlandı. Bu genelgeye göre, görevlendirilecek bir cumhurbaşkanı yardımcısı ya da bakan, KKTC ile ilişkilerin bütün yönleriyle uyumlu olarak yürütülmesini ve genel koordinasyonunu sağlayacak. 

Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilen makam bünyesinde, “Kıbrıs İşleri Koordinatörlüğü” oluşturulacak. Koordinatörlük, KKTC’nin kalkınması ve uluslararası alanda tanınması için girişimlere katkıda bulunmak amacıyla Türkiye’den KKTC’ye yapılacak ekonomik, mali ve teknik yardımların planlamasını ve koordinasyonunu sağlayacak.

İki ülke arasında imzalanan ekonomik programlar izlenecek

Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevlendirilen teknik heyet ve ihtiyaca bağlı olarak uzmanların katılımı ile geçici çalışma grupları kurulabilecek. Bu çalışma grupları, iki ülke arasında imzalanan ekonomik programların uygulanmasını izleyip değerlendirecek. Bunların çalışma usul ve esasları da aynı usulle belirlenecek.

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından KKTC ile yürütülecek her türlü konuya ilişkin iş ve işlemlerde, Kıbrıs İşleri Koordinatörlüğü ile fikir alışverişi yapılacak. Gerekli anlaşma sağlandıktan sonra uygulamaya geçilmesi hususunda gereken hassasiyet gösterilecek. Genelge ile 1997/60, 1998/17, 2001/7 ve 2007/31 sayılı genelgelerin de yürürlükten kaldırılmasına karar verildi.

"Bir sonraki hamle, ambargoların kaldırılması olacak"

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Devletler Hukuku Uzmanı Emete Gözügüzelli, Türkiye’nin KKTC için attığı bu kritik adım hakkında değerlendirmede bulundu.

Gözügüzelli, “Kalkınma hedefimiz diyerek Başkan seçildiği günden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kıbrıs milli dava' demiştir. Kıbrıs Türklerinin kalkınması en önemli önceliğimizdir demiştir. Bu koordinasyon kurulu bu kalkınma stratejisinin neticesidir. Bu kalkınma politikasının sonraki hamlesi KKTC’nin uluslararası görünürlüğünün sağlanması, ambargoların kaldırılmasına dair olacaktır. Kıbrıs Türk’ü sayın Erdoğan’ın kararına minnettardır. Alınan karar adada heyecan yaratmış halka umut sağlamıştır." diye konuştu.

ANKASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, bu karar ile iki devlet arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini bildirerek, şunları söyledi:

“Türkiye tatbikatlar boyutuyla, herhangi bir askeri oldubittiye müsaade etmem derken, ikinci olarak Maraş’ın açılmasıyla birlikte hem KKTC’nin bu anlamda daha farklı birtakım adımlar atabileceğinin mesajını verdi. Ersin Tatar’ın yaptığı ‘federasyon arayışları artık bitmiştir’ sözü bence oldukça önemli. Türkiye nin bu hamlesi Doğu Akdeniz ve KKTC merkezli süreçte kendisine yönelik baskılara karşı oyun bozucu, kararlılığını gösteren ve daha caydırıcı olmayı hedefleyen bir politikanın parçasıdır.” 

KKTC için 'Monaco' modeli 

KKTC’nin uluslararası alanda tanınması amacıyla harekete geçen Türkiye, Fransa-Monaco modelini de masaya yatırdı. Monaco Modeli, 2017 yılında ele alınmıştı. 

O dönem KKTC Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Tahsin Ertuğruloğlu, “Artık KKTC’ye uluslararası tanıma için uğraşabiliriz. İkinci seçenek ise özerk bir Cumhuriyet. Fransa-Monaco modeli gibi. Yani dışişleri ve savunma alanlarındaki yetkilerimizi Türkiye’ye devredip, gerisini kendi içimizde yönettiğimiz bir Cumhuriyet. Henüz hangi yolu seçeceğimize karar vermedik. Ankara ile birlikte oturup karar vereceğiz.” demişti. 

Yorumlar (0)