Türkiye'den KKTC'ye tam destek! Hayalet şehir açılıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türkiye'nin desteğini alarak sene sonuna kadar "Hayalet Şehir" denilen Kapalı Maraş'ı açmayı amaçlıyor. 

GÜNDEM 06.08.2020, 09:46 06.08.2020, 09:50
Türkiye'den KKTC'ye tam destek! Hayalet şehir açılıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye'de kritik görüşmelerde bulundu. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Tatar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek, Kapalı Maraş konusunda gerçekleştirilecek çalışmalardan bahsetti.

Tatar, 46 senedir kapalı durumda olan ve "Hayalet Şehir" olarak nitelendirilen Kapalı Maraş'ta turizm faaliyetlerinin başlatılması için harekete geçildiğini kaydederek, sene sonunda burayı açmayı hedeflediklerini söyledi. 

Söz konusu adımlar, hem Yunanistan hem de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından eleştirildi. Fakat Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) bu konuda tam destek verecek.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle Kapalı Maraş'ta aksayan faaliyetlere yeniden hız kazandırılacak. Buranın imarı için özel bir plan uygulanacak. Ayrıca, altyapısı da olduğu gibi değiştirilecek.

Kapalı Maraş'ta gerçekleştirilen envanter çalışması sırasında, burada bulunan gayrimenkullerin ciddi bir bölümünün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) vakıflara ait olduğu tespit edildi.

"Hayalet şehir"de İngilizlere ve Rumlara ait olan turistik konutlar, oteller ve arsalar da mevcut. Kapalı Maraş'ın açılış sürecinde söz konusu mülklerin sahiplerinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bulunan Taşınmaz Mal Komisyonu'na gitmeleri gerekecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından onaylanan Taşınmaz Mal Komisyonu, mülkiyet davaları için tazminat, takas ya da iade gibi kararlar veriyor. Kapalı Maraş'ta işletme sahibi olan Amerikan, Alman ve İngiliz şirketlerinin de Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurmaları gerekecek. Böylece imara katkı karşılığında mülklerinin iadesi yapılabilecek. 


 
Kapalı Maraş, 1974 yılından önce "Akdeniz'in Las Vegas'ı" olarak nitelendiriliyordu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan karar doğrultusunda iskâna kapatılan bölge, daha sonra "Hayalet Şehir" olarak anılmaya başlandı.  

Yorumlar (0)