Türkiye'den İsveç'e çok sert tepki

Mevlüt Çavuşoğlu, PKK terör örgütünün İsveç'teki provokasyonuna dair, "Ya teröristlerin döşedikleri mayınlara kurban olacaklar ya da herkesin güvenliğini düşünerek imzaladığımız 'Üçlü Muhtıra'yı uygulayarak yolumuza devam edeceğiz. Burada da tercih onlarındır." dedi.

GÜNDEM 17.01.2023, 19:41
Türkiye'den İsveç'e çok sert tepki

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirdiği görüşmesinin akabinde ortak basın toplantısında konuştu.



"Suriye rejimiyle angajman süreci başladı"

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

"Gerek İran gerek Türkiye olarak Suriye’nin siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü kuvvetli bir şekilde destekliyoruz. Artık kalıcı bir sulh ve istikrar için netice odaklı adımların atılması gerekiyor. Bu doğrultuda Suriye rejimiyle de bir angajman süreci başladı. İstihbarat kurumları seviyesinde görüşmeler ve Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da üçlü bir toplantı yapıldı. Şimdi ilerleyen süreçte dışişleri bakanları seviyesinde bir toplantı gerçekleştirilmesi de planlıyor. Bu toplantılar hususunda İran'ı da bilgilendiriyoruz. İran'ın da bu sürece olan katkısı çok önemli. İran ile yakın iş birliği içerisinde çalışmayı sürdüreceğiz. Burada terörle mücadele, siyasi süreç, Suriyelilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde ülkelerine dönmesi ve geri dönen insanlara gerekli olan tüm desteklerin verilmesi gibi çok önemli hususlar var. 



"Tercih İsveç'in"

İsveç'teki PKK provokasyonunda savcılığın 'tahkikata gerek yoktur' kararı son derece saçmadır. Bu, nefret içeren ve ırkçı bir eylemdir. Yani bu, uluslararası hukuka göre suçtur, evrensel değerlere karşıdır. Peki ırkçılık yapmak İsveç'te suç mu değil mi onun yanıtını versinler. Peki nefret suçu İsveç'te serbest mi? Bunun da yanıtını versinler. İsveç kelime oyunu yaparak Türkiye'yi oyaladığını sanıyorsa bunda yanıldığını, kendisini aldattığını bilmelerini isterim. Ya teröristlerin döşedikleri mayınlara kurban olacaklar ya da herkesin güvenliğini düşünerek imzaladığımız 'Üçlü Muhtıra'yı uygulayarak yolumuza devam edeceğiz. Burada da tercih onlarındır."



"Her daim Türk kardeşlerimizin yanındayız"

Abdullahiyan'ın açıklamalarından satır başları ise şunlar:

"Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmemizde kendileri de İran-Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin beklenen seviyede olmadığının altını çizdiler ve ticari bağların tavanına erişmek için bazı tavsiyelerde bulundular.

Bölgesel hususlarda her daim Türk kardeşlerimizle düzenli olarak istişare içindeyiz ve aynı düşüncedeyiz. Şimdi Şam ve Ankara arasındaki ilişkilerin değişime uğramasından dolayı da büyük bir memnuniyet duyuyoruz."

Yorumlar (0)