Türkiye'den İsrail, Yunanistan ve AB'ye nota

Ülkemiz, Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığını ilgilendiren hususlardaki faaliyetlerde müsaadesinin aranması için Yunanistan, AB ve İsrail'e nota verdi.

GÜNDEM 15.03.2021, 18:41 16.03.2021, 10:37
Türkiye'den İsrail, Yunanistan ve AB'ye nota

İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında elektrik bağlantısı kurulmasını öngören Avrupa Birliği destekli EuroAsia Enterkonnektörü projesine ilişkin olarak 8 Mart 2021 tarihinde bir mutabakat muhtırası imzalandığı meydana çıktı.

İsrail, AB ve Yunanistan'a tepki

Diplomatik kaynaklar, söz konusu projenin dokümanlarında yer alan görsellerden, sualtında ilerleyecek olan elektrik kablosunun planlanan güzergahının Girit ve Kıbrıs Adası arasında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığından geçmesine sert tepki gösterdi.

"Müsaademiz alınmalı"

Gerçekleştirilen açıklamada, "Uluslararası hukukun gereği olarak, kablo çalışmaları ön araştırma faaliyetleri gerektiriyorsa, kıta sahanlığımızda yapılacak olan bu çalışmalar için ülkemizin müsaadesinin alınması; ön çalışma gerekmiyor ise kablo döşeme çalışmaları ve kapsamı hakkında ülkemize makul bir süre evvelden bilgi verilmesi gerekmektedir. İsrail ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçilikleri ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'na nota verilerek, tutumumuz yazılı olarak kayıtlara geçirilmiştir." denildi.

Yorumlar (0)