Türkiye'den Irak'a 'itidal' çağrısı

Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta meydana gelen gelişmelere dair taraflara 'itidal' çağrısı yaptı.

GÜNDEM 01.08.2022, 21:40 02.08.2022, 17:39
Türkiye'den Irak'a 'itidal' çağrısı

Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, bahse konu ülkenin başkenti Bağdat'taki gelişmelerin endişeyle izlendiği kaydedildi.

Ülkedeki gelişmelere zemin oluşturan siyasi belirsizliklerin bir an önce giderilmesi ve Iraklıların beklentisi temelinde temsil gücü kuvvetli, kapsayıcı bir hükümetin daha çok vakit geçirmeden oluşturulmasının temenni edildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Iraklıların beklenti ve görüşlerini demokratik yollar kullanarak ifade etme haklarına sonuna kadar saygı duyuyoruz. Bu doğrultuda, kamu düzeninin muhafaza edilmesi ve şiddetten uzak durulmasına öncelik verilmesi gereğinin altını çiziyoruz. İlgili bütün taraflara itidal ve sağduyu içinde hareket etmeleri çağrısı yapıyoruz."
 

Şii gruplar arasındaki gerilim tırmanıyor

Ülkede geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirilen seçimlerden galip çıkan Şii siyasi lider Mukteda es-Sadr, hükümeti oluşturamayınca siyasetten çekilmişti. Sadr sonrası hükümeti kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi'ne verilmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, geçtiğimiz günlerde başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'nin seçildiğini bildirmişti. 

Mukteda es-Sadr yanlıları, İran'ın desteklediği Şii Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olan Sudani'yi protesto etmek amacıyla başkent Bağdat'ta yabancı misyon temsilcilikleri ve hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge'ye baskınlar düzenlemiş ve Meclis binasına giriş yapmıştı. Göstericiler, Meclis'te süresiz oturma eylemi başlattıklarını duyurmuştu. 

Öte yandan, Sadr’ın rakibi olan Şii gruplar Yeşil Bölge önünden toplandıktan bir süre sonra çekilmeye başladı.







Yorumlar (0)