Türkiye'den İngiltere'ye sert tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "Kıbrıs'ta bulunan İngiliz askerî üslerinin statüsünün değiştirilmesi" için yapılan anlaşmaya sert tepki gösterdi.

GÜNDEM 12.06.2020, 09:08
Türkiye'den İngiltere'ye sert tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kıbrıs'taki egemen İngiliz üslerine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesine sert tepki gösterdi.

Kıbrıs Türklerinin de vazgeçilmez hak ve çıkarlarının bulunduğunun altını çizen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ile Birleşik Krallık arasında 2014 senesinde imzalanan "Ada'daki Egemen İngiliz Üslerindeki taşınmazların mal sahipleri tarafından kullanılmasını" öngören düzenlemenin yürürlüğe girmesine sert tepki gösterdi.

Anlaşmanın imzalandığı 2014 yılında da düzenlemeye Türkiye'nin tepki verdiğini hatırlatan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "üsler bölgesinde statünün değişmesi" anlamına gelecek düzenlemeye garantör ülke Türkiye'nin ve 1960 Antlaşmalarında imzası bulunan Kıbrıs Türk tarafının karşı olduğunu belirtti.

KKTC makamlarının, "Kıbrıs'ta bulunan İngiliz askerî üslerinin statüsünün değiştirilmesi" için yapılan anlaşma ile ilgili açıklamalarını desteklediklerini ifade eden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, bölgede sadece Kıbrıs Rumlarının değil, Kıbrıs Türklerinin de taşınmazları, vazgeçilmez hak ve çıkarlarının bulunduğunu, garantör konumundaki Birleşik Krallık'ın, bu düzenlemenin uygulamaya konulmasıyla Kıbrıs Türklerini bir kez daha görmezden geldiğini, Ada'daki taraflar arasındaki dengeye, siyasi eşitlik ilkesine ve dolayısıyla Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik çabalara zarar verdiğini kaydetti.

Yorumlar (0)