Türkiye'den Fransa'ya: Zahmet etme, cepten izle!

Akdeniz’de araştırma yapan Türkiye'nin sismik gemileri, Fransız firkateyni La Fayette tarafından 3 aydır kesintisiz izleniyor. Takibe öfkelenen Türkiye'den Fransa'ya mesaj: Boşuna takip masrafı yapma, cepten de izleyebilirsin!

GÜNDEM 06.11.2020, 09:12 06.11.2020, 16:07
Türkiye'den Fransa'ya: Zahmet etme, cepten izle!

30 Ekim’de bir haber servis eden Fransız haber ajansı AFP, Fransız firkateyni La Fayette'nin Türkiye'ye ait araştırma ve savaş gemilerini 3 aydır Akdeniz'de yakından takip ettiğini” bildirdi. AFP'ye göre Fransa, Türk gemilerini 7/24 izleyerek "Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı ortak hareket ettiği" mesajını vermek istiyor.

"Türkiye kendi deniz yetki sahasında, uluslararası hukuka uygun olarak bilimsel ve teknik araştırma faaliyeti yapıyor" diyen güvenlik kaynakları, "denizcilere uyarı" olan NAVTEX ilanlarını da yine uluslararası hukuka uygun olarak yaptığını belirtiyor. Hürriyet'e konuşan güvenlik kaynakları, bilimsel ve teknik faaliyetlere dair tüm bilgilerin dost ve müttefik ülkelerle paylaşıldığını, araştırma sahası yakınındaki gemilere de bu bilgilerin verildiğini belirterek, "Araştırmalar tamamen şeffaf icra ediliyor" diyor.

Yakın takibe gerek olmadığını belirten güvenlik kaynakları OTS'ye (Otomatik Tanımlama Sistemi) sahip her geminin Türk araştırma gemilerinin faaliyetlerini izleyebileceğini kaydediyor. Güvenlik kaynakları, "Türk araştırma gemilerinin faaliyetleri, ilgili internet siteleri üzerinden yayınlanıyor. Yani Türk araştırma gemilerini takip etmek için internetinizin olması yeterli. Cep telefonunuzla bile kolaylıkla izleyebilirsiniz. Orada gizli bir iş yürütülmüyor. Amaç belli." ifadelerini kullanıyor.

Daha önce Orta Akdeniz’de TCG Oruç Reis ile Fransız Courbet firkateyni arasında yaşanan gerilimde ortaya atılan iddiaların gerçekle bağdaşmadığının NATO’da ispat edildiğini hatırlatan güvenlik kaynakları, Fransız firkateyni La Fayette'nin Akdeniz'deki Türk araştırma gemilerini sürekli izlemesinin algı yaratma amaçlı olduğunu bildirdiler.

Yorumlar (0)