Türkiye'den BMGK'de çok sert ''İdlib'' uyarısı!

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, ''Türkiye'nin güvenliğini ve Türk askerlerini hedef alan hiçbir saldırı cezasız kalmayacak. Meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta asla tereddüt etmeyiz. Burada kırmızı çizgimizden bahsetmiyorum, bu bir uyarı.'' dedi.

GÜNDEM 07.02.2020, 07:17
Türkiye'den BMGK'de çok sert ''İdlib'' uyarısı!

Türkiye'nin BM (Birleşmiş Milletler) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeybatısında İdlib kentindeki birliklerini geri çekmeyeceğini ve gözlem noktalarını terketmeyeceğini vurgulayarak, ''Türkiye'nin güvenliğini ve Türk askerlerini hedef alan hiçbir saldırı cezasız kalmayacak. Meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta asla tereddüt etmeyiz. Burada kırmızı çizgimizden bahsetmiyorum, bu bir uyarı.'' ifadelerini kullandı.

BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), Suriye'nin kuzey batısında İdlib şehrinde artan gerilimi ve çatışmaları görüşmek üzere toplandı.

"10 yıldır konseyde görüşüyoruz ama..."

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Birleşmiş Milletler  Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptığı konuşmada, Suriye'deki krizin kimyasal silah kullamından, ''zalim bir rejimin kendi halkına karşı işlediği suçlara'', iç savaştan ''başarısız bir devletin terör rejiminin neden olduğu insani krize'' ve uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit teşkil etmesine kadar yaklaşık 10 yıldır konseyde görüşüldüğüne fakat hiçbir şeyin değişmediğine ve tehlikenin daha da büyüdüğüne vurgu yaptı.

"7 askerimiz ve 1 sivil personelimiz şehit oldu"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Suriye'nin başkenti Şam'da küçük bir zümre tarafından yönetilen ve Suriye'nin bir kısmını kontrol eden bir rejimin 3 Şubat'ta kasıtlı olarak Türk güçlerini hedef aldığını ve bu saldırıda 7 asker ile bir sivil personelin yaşamını yitirdiğini kaydederek, TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) meşru müdafaa amaçlı derhal misillemede bulunduğunu hatırlattı.

"Tüm uyarılara rağmen Türk pozisyonlarına ateş ettiler"

Feridun Sinirlioğlu, Türk askerlerin Türkiye ve Rusya arasında 2018 yılının Eylül ayında imzalanan mutabakat gereği İdlib kentinde istikrarı sağmamak, kentin gerginliği azaltma bölgesi olarak kalmasını sağlamak için orada bulunduğunu ve TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) sonuncusu da dahil olmak üzere tüm konuşlandırmalarının Rus yetkililerle koordineli bir şekilde yapıldığını anlatarak, tüm uyarılara rağmen Beşşar Esed rejiminin 3 Şubat'ta Türk pozisyonlarına ateş açtığını söyledi.

"Esed rejimi borbardımana devam ediyor"

Beşşar Esed rejiminin saldırısı üzerine Türkiye'nin askeri gözlem noktalarını korumak ve garantör ülke olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek ve gerginliğin tırmanmasını engellemek için idlib vilayetine ek birlikler konuşlandırmak zorunda kaldığını belirten Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, ''Bazı gözlem noktalarımız Beşşar Esed rejimi savaşçıları tarafından kuşatılmış durumda ve bugün de Esed rejimi hava saldırılarıyla bombardımana devam etti.'' diye konuştu.

"Rejim, Türkiye'yi kirli bir savaşının içine çekmek istiyor"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Suriye halkının meşru taleplerini karşılamayı reddeden bir ''tiran'' yüzünden yüz binlerce insanın yaşamını yitirdiğini, sayısız kişinin kaybolduğunu, tutuklandığını, işkence gördüğünü, Türkiye'nin Suriye nüfusunun beşte biri olan yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını kaydederek, ''Şimdi de bu rejim Türk askerlerini hedef alarak benim ülkemi kirli savaşının içine çekmek istiyor.'' ifadelerini kullandı.

"Bu bir uyarı"

Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin siyasi bir çözüme inandığının altını çizerek, ''Fakat Türkiye asla hiçbir saldırgan eyleme tolerans göstermeyecek. Türkiye'nin güvenliğini ve Türk askerlerini hedef alan hiçbir saldırı cezasız kalmayacak. Meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta asla tereddüt etmeyiz. Burada kırmızı çizgimizden bahsetmiyorum. Bu bir uyarı.'' şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Beşşar Esed rejimine bu ayın sonuna kadar mevcut pozisyonlarından çekilmesi ve Beşşar Esed rejimi destekçilerine de bu yönde gerekli adımları atması çağrısı yaparak, uluslararası toplumdan da Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarına saygı göstermesini istedi.

Esed rejimi ateşkesi "26 bin 500" kez ihlal etti

Daimi Temsilci Feridun Sinirlioğlu, Rusya'nın da garantör ülke olarak İdlib kentine askeri operasyonlar ve saldırıların önlenmesi ve mevcut statükonun korunmasını sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma taahhüdünde bulunduğunu fakat 2019 yılının Mayıs'ından beri Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateşkesi en az "20 bin" kez ihlal ettiğini, bin 500 sivilin öldüğünü ve 800 bin kişinin yerinden edildiğini kaydederek, 12 Ocak'ta varılan yeni ateşkese rağmen ateşkesin yine Beşşar Esed rejimi tarafından "6 bin 500" defa ihlal edildiğini açıkladı.

"Türkiye birliklerini çekmeyecek, gözlem noktalarını terketmeyecek."

Feridun Sinirlioğlu, Rus yetkililerle, askerî düzeyde çatışmaları önleme de dâhil, her düzeyde temasları sürdürdüklerini ve bu temaslardan Soçi mutabakatına bağlılığın yenilenmesini ve İdlib vilayetinde başlangıçtaki duruma dönülmesini beklediklerini ifade ederek, ''Türkiye, birliklerini çekmeyecek ve gözlem noktalarını terketmeyecek.'' diye konuştu.

Yorumlar (0)