Türkiye'den BM'ye 'Kıbrıs' tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs'a konuşlu olan BMBG (Birleşmiş Milletler Barış Gücü) misyonunun görev yapma süresinin bir sene uzatılması kararına sert tepki gösterdi.

GÜNDEM 30.01.2023, 23:53 31.01.2023, 17:37
Türkiye'den BM'ye 'Kıbrıs' tepkisi

Bakanlık tarafından, Kıbrıs'ta konuşlu BMBG misyonunun görev süresinin bir sene daha uzatılmasına dair BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Bahse konu açıklamada, BMGK'nın BMBG'nin görev süresini 30 Ocak'ta aldığı kararla bir sene uzattığı belirtildi.

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Dışişleri Bakanlığının bahse konu karar ile ilgili olarak gerçekleştirdiği açıklamanın desteklendiği kaydedilen açıklamada, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin raporlarında yer verilmemesine karşın, BMGK'nın sahadaki gerçeklerden tamamen kopuk bir biçimde KKTC'nin iki devletli çözüme yönelik ortaya koyduğu iradeyi görmezden gelerek, defalarca kez denenmiş ve başarı sağlanamamış çözüm modellerinde ısrarcı olduğu gözlemlenmektedir. Bu durum iyi niyet ve sağduyuyla hiç bağdaşmamakta, BMGK'nın Kıbrıs'ta gerçek manada bir çözümü teşvik etmektense Kıbrıs Rum tarafının etkisinden çıkamadığını ortaya koymaktadır." ifadeleri kullanıldı.

BMGK'nın bir defa daha Kıbrıs Türklerine uygulanan hukuk ve insanlık dışı ambargoları da yok saydığı vurgulanan açıklamada, "Kararda KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın geçtiğimiz 1 ve 8 Temmuz tarihli mektuplarıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne gönderdiği, Kıbrıs'ın birçok gereksinimine yanıt verebilecek, samimi, yapıcı ve gerçekçi iş birliği tavsiyeleri görmezden gelinerek iki taraf arasında iş birliği çağrısında bulunulması ise ayrıca bir çelişkidir." denildi. 



"Maraş KKTC'nindir"

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kararda Maraş'a ilişkin olarak yer verilen konuları kabul etmiyor, bölgede KKTC makamları tarafından yasal mülk sahiplerinin haklarına uyularak ve Kıbrıs'ta her iki halkın menfaati gözetilerek gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan faaliyetlere desteğimizin tam olduğunu tekrar ediyor; BMGK'yi mülklerine geri dönmeyi isteyen Kıbrıs Rumlarını engellemeye çalışan GKRY'nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) samimi olmayan tutumunu desteklemekten vazgeçmeye çağırıyoruz. Bu vesileyle bir defa daha altını çizmek isteriz ki Maraş KKTC'nindir.

BMBG'nin görev yapma süresi uzatılırken KKTC’nin rızası bir defa daha alınmamıştır. Bunun Birleşmiş Milletler'in yerleşik uygulamalarına aykırılık teşkil ettiği ve BMBG’nin KKTC makamlarının iyi niyeti kapsamında faaliyetlerine devam edebileceği defalarca kez kayda geçirilmişti. BMBG’nin KKTC'ye ait topraklardaki çalışmalarını hukuki zeminde sürdürmesi gereklidir. KKTC makamlarının bu konuda atacağı adımlara destek vereceğimiz herkesçe bilinmelidir."

Söz konusu açıklamada, "Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir çözümün yolunu açacak müşterek zemin sahadaki gerçekleri baz almalıdır. Bu kapsamda, BMGK'yı ve uluslararası camiayı Kıbrıs'ta iki ayrı devlet ve iki ayrı halk olduğu gerçeğinden hareketle Kıbrıs Türklerinin kazanılmış hakları olan, eşit uluslararası statüsünü ve egemen eşitliğini tescil etmeye, KKTC’yi tanımaya davet ediyoruz." yorumu yer aldı.

Yorumlar (0)