Türkiye'den Azerbaycan'a kimlikle girilebilecek

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "medya platformu" ve "kimlik belgesiyle seyahat" anlaşmaları, Azerbaycan Millî Meclisi tarafından onayladı.

GÜNDEM 01.02.2021, 16:04
Türkiye'den Azerbaycan'a kimlikle girilebilecek

Azerbaycan Milli Meclisi, Genel Kurul toplantısında, Türkiye ile Azerbaycan arasında "medya" alanında imzalanan "Stratejik İşbirliği Mutabakat Zaptı" görüşüldü.

Türkiye ile Azerbaycan medyalarının eş güdümlü hareket edebilmesi için etkin faaliyet yapacak "Ortak Medya Platformu"nun kurulmasını öngören mutabakat zaptı, Azerbaycan Millî Meclisi milletvekilleri tarafından onaylandı.

Milletvekillerinin müzakere ederek onay verdiği diğer protokol ise Bakü'de 25 Şubat 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan "Karşılıklı Vize Muafiyeti 1 Numaralı Protokolü" idi.

Karşılıklı Vize Muafiyeti protokolünün yürürlüğe girmesi ile birlikte, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki seyahatlerde pasaport ya da vize gerekmeyecek, sadece iki ülkenin vatandaşlarının ülkelerinde kullandığı kimlik belgeleri seyahat edebilmeleri için yeterli olacak.

Türk basınına teşekkür

Genel Kurulda konuşma yapan Azerbaycan Milli Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Ganire Paşayeva, Dağlık Karabağ'da yaşanan 44 günlük savaşta, Azerbaycan ve Ermenistan gerçeklerini tüm dünyaya anlık ileten ve Azerbaycan'ın sesi olan Türk basın kuruluşlarına teşekkürlerini iletti.

Ganire Paşayeva, "Ortak Medya Platformu"nun kurulmasına dair mutabakat zaptının, merhum Haydar Aliyev'in "bir millet, iki devlet" ilkesi ile uyumlu çok değerli bir belge olduğunun altını çizdi.

Ortak hedeflere çok daha hızlı ulaşmak için önemli bir anlaşmaya onay verdiklerini belirten Ganire Paşayeva, uluslararası arenada yaşanan dezenformasyona karşı ortak mücadele verilmesi ve dünya kamuoyuna doğru bilginin ulaştırılması gibi mevzuların hayati önem arz ettiğini bildirdi.

Her iki anlaşma da, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Aralık 2020 tarihinde yaptığı Bakü ziyareti çerçevesinde imzalanmıştı.

Yorumlar (0)