Türkiye'den Almanya'ya kınama

Tanju Bilgiç, "Almanya’nın Yunanistan’ın provokasyonlarına kanarak Türkiye'yi karalama kampanyasına iştirak etmesi asla kabul edilemez. Almanya’dan müttefikliğe uygun olmayan taraflı açıklamalarda bulunmak yerine, Yunanistan’ı uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya çağırmasını bekliyoruz." dedi.

GÜNDEM 01.06.2022, 21:48 02.06.2022, 11:17
Türkiye'den Almanya'ya kınama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Almanya tarafından gerçekleştirilen ülkemiz aleyhindeki dayanaksız açıklamaları şiddetle kınadıklarını ve kabul etmediklerini kaydederek, "Almanya’nın Yunanistan’ın provokasyonlarına kanarak Türkiye'yi karalama kampanyasına iştirak etmesi asla kabul edilemez." ifadelerini kullandı. 

"Şiddetle kınıyoruz"

Sözcü Bilgiç, Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner'in ülkemiz aleyhindeki açıklamalarına dair soruya yazılı yanıt verdi.

Bilgiç, "Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyeliği'nce gerçekleştirilen ülkemiz aleyhindeki dayanaksız açıklamaları şiddetle kınıyor ve kabul etmiyoruz. Almanya’nın Yunanistan’ın provokasyonlarına kanarak Türkiye'yi karalama kampanyasına iştirak etmesi asla kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

"Kimsenin toprağında gözümüz yok"

Yunanistan'ın kara sularından daha büyük hava sahası iddiasında bulunan yegane ülke olduğunu, hukuk dışı bu iddiaya dayanarak 6 ila 10 mil içindeki uluslararası hava sahasında gerçekleştirilen uçuşları 'hava sahası ihlali' olarak tanımlamanın en hafif tabiriyle bir aymazlık olduğunu ifade eden Bilgiç, şöyle devam etti:

"Yunanistan’ın NATO'yu hiçe sayarak Türkiye hava sahasını ihlali, uluslararası hava sahası ile Türkiye hava sahasında uçaklarımızı taciz etmesine karşı egemenliğimizi savunmayı sürdüreceğiz. Komşu ülkenin egemenliğini, bölgesel istikrar ve güvenliği tehdit eden bir ülke varsa o da Yunanistan’dır. Zaten Yunanistan, 1923 yılındaki Lozan Antlaşması ve 1947 yılındaki Paris Barış Antlaşması hilafına Türkiye'ye yakın adaları silahlandırmaya devam etmektedir. Ayrıca Ege Denizi'ndeki kara sularını Türkiye'nin yaşamsal menfaatleri ve gidişgeliş serbestisi hilafına tek taraflı bir şekilde 6 deniz milinin de ötesine genişletebileceğine yönelik hakkaniyete ve hukuka aykırı tutumuna devam etmektedir.

Ülkemizin kimsenin toprağında gözü asla yoktur. Fakat uluslararası sözleşmelerin silahsızlandırılmaya ilişkin son derece açık hükümlerinin Yunanistan tarafından açıkça ihlal edilerek Türk milletinin güvenliğinin tehdidine göz yummamız da asla beklenmemelidir. Almanya’dan müttefikliğe uygun olmayan taraflı açıklamalarda bulunmak yerine, Yunanistan’ı uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya çağırmasını bekliyoruz."

Büchner, ülkemizin Yunanistan hava sahasını ihlal ettiğini ileri sürmüştü.

Yorumlar (0)