Türkiye'den Almanya'ya Gezi yanıtı: Alman Büyükelçi Dışişleri'ne çağrıldı!

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'nin, Türkiye'deki bir dava konusunda, diplomatik teamüllere aykırı bir biçimde Dışişleri Bakanlığına çağrılması ve davanın ön plana alınarak siyasileştirilmesi, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz'un Dışişleri’ne çağrılarak kınandığı açıklandı.

GÜNDEM 30.04.2022, 10:37
Türkiye'den Almanya'ya Gezi yanıtı: Alman Büyükelçi Dışişleri'ne çağrıldı!

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Schulz, Dışişleri Bakanlığına davet edilerek, Almanya’nın Osman Kavala davasını siyasileştiren davranışı kınandı. 

Alman Büyükelçisi, Dışişleri’ne çağrıldı

Dışişleri Bakanlığından gelen bilgilendirmede, Osman Kavala davası hakkında Almanya Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'nin Berlin Büyükelçi Ahmet B. Şen'i çağırmasının ardından Türkiye’deki Almanya Büyükelçisi Schulz, Avrupa Birliği Başkanı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı tarafından çağrıldı.

Büyükelçi Schulz'a, Berlin’deki Türk Büyükelçisi'nin Türkiye'deki bir dava konusunda, diplomatik teamüllere aykırı bir biçimde Almanya Dışişleri Bakanlığına çağrılması ve bu davanın ön plana alınarak siyasileştirilmesinin kınandığı aktarıldı.

Büyükelçi Schulz’a, bağımsız Türk adaletinin verdiği mahkumiyet kararının hiçbir ülke, makam ve kurum tarafından sorgulanamayacağı, Türkiye'nin, uluslararası yükümlülüklerinin ve anayasasının bilincinde bir hukuk devleti olduğu, Türk siyasetine ve yargısına ilişkin müdahale girişimlerinin reddedildiği ifade edildi.

Ayrıca Büyükelçi Schulz'a, Viyana Sözleşmesi'nin içişlerine müdahale etmeme yönündeki ilkesi anımsatıldı.

Ne olmuştu?

Almanya, Osman Kavala'ya yönelik ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası sebebiyle Dışişleri Bakanlığına Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet B. Şen'i çağırmıştı.

Başkent Berlin'de açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü C. Burger, "Türk Büyükelçisi'ni bugün Dışişleri Bakanlığına çağırarak Almanya’nın tutumunu bir defa daha net bir biçimde ortaya koyduk." açıklamasını yapmıştı.

Ayrıca Burger, aynı şekilde AB üyesi diğer ülkeleri de hareket etmeye davet ettiklerini duyurmuştu.

Sözcü Burger, Almanya Dışişleri Bakanı A. Baerbock'un açıklamasına dikkat çekerek, kararın uluslararası taahhütlere ve hukuk devleti standartlarına aykırı olduğunu öne sürerek "Bir an önce Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını bekliyoruz." açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar (0)