Türkiye'den ABD'nin raporuna sert tepki

Türkiye, ABD Dışişleri Bakanlığı'nca yayımlanan 2021 Yılı Türkiye İnsan Hakları Raporu'nda geçen iddiaları 'külliyen kabul etmediğini' bildirdi.

GÜNDEM 14.04.2022, 18:33
Türkiye'den ABD'nin raporuna sert tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 12 Nisan'da yayımladığı 2021 İnsan Hakları Raporu'nda Türkiye hakkında öne sürülen asılsız iddiaları talihsiz olarak nitelendiriyor ve külliyen kabul etmiyoruz." denildi.

"FETÖ'nün yalanlarına yer verilmiştir"

Ülkemizin, YPG/PKK, DHKP-C, IŞİD ve FETÖ başta olmak kaydıyla terörizmin her çeşidine karşı sürdürdüğü mücadelenin ABD tarafından hala anlaşılmamış olmasının üzüntüyle karşılandığı kaydedilen açıklama, şu ifadelere yer verildi:

"15 Temmuz 2016 hain darbe teşebbüsünün faili FETÖ'nün yalanlarının söz konusu raporda geniş bir şekilde yer bulması, ortaya koyduğumuz bütün somut delillere karşın, ABD'nin görmezden geldiği bu terör örgütünün propagandalarına alet olmayı sürdürdüğünü göstermektedir. Bahse konu raporda, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu görmezden gelen ve terörle olan ilişkisini çevrelerin beyanlarına destek niteliğinde iddialara yer verilmesi de aynı şekilde kabul edilemezdir."

"ABD kendi siciline baksın"

Daha evvel yayımlanan raporlar bağlamında da ülkemizin insan haklarının geliştirilmesi ve korunmasına yönelik iradesinin tam olduğuna işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Uluslararası insan hakları oluşumlarıyla olan iş birliğimiz, 2019 Yılı Yargı Reformu Stratejisi ve 2021 Yılı İnsan Hakları Eylem Planı bahse konu iradenin somut göstergelerinden yalnızca birkaçıdır.

ABD'yi, insan hakları hususunda kendi siciline bakmaya ve terörizmle mücadele kapsamında başka terör gruplarının uzantılarıyla sağladığı partnerlikleri sonlandırmaya çağırıyoruz.

Ülkemiz kendi yurttaşları ile ev sahipliği yaptığı milyonlarca insanın haklarının geliştirilmesi ve korunmasına yönelik faaliyetlerine kararlılıkla devam edecektir."
 

Yorumlar (0)