Türkiye'deki yangınlarla mücadeleye 6 ülkeden hava desteği

Türkiye’de orman yangınlarıyla mücadele devam ederken Ukrayna, İspanya, Hırvatistan, Rusya, İran ve Azerbaycan’dan toplamda 18 hava aracı Türkiye’ye gelerek destek vermeye başladı ve bunlardan 16’sının ücretsiz bir şekilde bu hizmeti sağladığı aktarıldı.

GÜNDEM 03.08.2021, 17:28
Türkiye'deki yangınlarla mücadeleye 6 ülkeden hava desteği

28 Temmuz’dan beri Türkiye'nin güney kesimlerinietkisi altına alan orman yangınlarıyla mücadele konusunda, 18 yabancı hava aracı toplamda aktif olarak faaliyet gösteriyor. Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, orman yangınlarının kontrol altına alınması konusunda destek veren yabancı hava araçlarına yönelik bilgiler aktardı.

16’sı ücretsiz destek veriyor

Türkiye'ye ait toplam 3 uça kve 45 helikopterin yanında yabancı ülkelerden de yardım geldiğini belirten Özkaya, hala bekledikleri bazı yardım uçakları olduğunu da açıkladı.

Şu an ülkedeki 18 yabancı hava aracının 6 helikopter 12 uçaktan oluştuğunu belirten Özkaya, helikopterlerin tamamının ve uçaklardan 10'unun bu desteği bedelsiz bir şekilde sağladığını bildirdi.

Türkiye'nin, Dışişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ya da AFAD üzerinden uluslararası yardım çağrısı yapmadığını anımsatan Özkaya, "İran 2 helikopter ve 1 uçak, Ukrayna 3 uçak ile destek verdi. Azerbaycan 53 araçlık kara ekibi ile 1 helikopterle şu an yangın alanına ulaşmak üzere. Rusya'dan ise 3 helikopter ve 5 uçak geldi." şeklinde açıklama yaptı.

4 AB devletinden teklif

Avrupa Birliğinde bulunan "Sivil Koruma Mekanizması"na temas eden Özkaya, AB üyesi ülkelerin, aidat ödeyerek kurdukları bir mekanizma olduğunu dile getirdi. AFAD'ın da bu yapılanmaya üye olduğunu aktaran Özkaya, şunları söyledi:

"Her yıl belirli bir ücret ödemekteyiz. Havuzda para toplanıyor ve buradan, ihtiyaç sahibi ülkelere destek veriliyor. Bir yardım falan değil. Yeri geldiğinde kendi hakkımızı kullanıyoruz. Buna biz yardım demiyoruz. Bu bir destektir çünkü biz hakkımız olanı talep ediyoruz. 4 ülkeden, bu çağrıya 5 uçaklık bir öneri geldi."

Romanya, Fransa, İspanya ve Hırvatistan’dan teklif geldiğini belirten Özkaya, Romanya uçağının dolumunun ayrı olması nedeniyle Türkiye'nin şartlarını karşılamadığını aktardı ve "Romanya'ya bu uçağa ihtiyacımız olmadığını söyleyerek teşekkür ettik. Fransa'nınki de hazır olmadığı ve amfibik olmadığı için destek alamadık. Amfibik olanlardan 2’si İspanya ve 1’i de Hırvatistan’dan olmak üzere 3 adet uçak geldi. Hırvatistan’dan gelen uçak, Antalya Gazipaşa'ya, İspanya’nın 2 adet uçağıise Dalaman'a indi." sözlerine yer verdi.

Bu uçakların gece uçamadığına dikkat çeken Özkaya, "Hakikaten bizim hava gücümüz gayet iyi fakat bu şekilde destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz. Yardım taleplerini geri çevirmek diplomatik açıdan doğru değil." şeklinde konuştu.

İspanya faaliyetlere başladı

Türkiye’de yaşanan orman yangılarının söndürülmesine destek için İspanya'nın gönderdiği iki yangın söndürme uçağı, Muğla'ya gelerek faaliyetlerine başladı. 

İspanya'nın Ankara Büyükelçiliğinden gelen bilgilerde, yangın söndürme faaliyetlerine destek için Türkiye'ye İspanya'dan gelen 27 pilot, hemen uçuş planlarını hazırladı. Türk yetkililerle bir durum değerlendirmesi yapacak olan İspanyol ekip, daha sonra kısa bir süre içinde ilk faaliyetlerine başlayacak.

İlk olarak, yangın söndürme uçaklarının, su almak için Köyceğiz Gölü'nün kuzeyinde bulunan Yayla yakınlarına gitmesi, buradaki yangına müdahale ettikten sonra diğer bölgelere geçmesi bekleniyor.

İspanya, orman yangınlarıyla mücadele için, Hava Kuvvetlerine ait bir C-295 nakliye uçağı, iki CL 415 yangın söndürme uçağı ve bunun yanında Askeri Acil Durum Biriminin bir ekibinin hepsini, söndürme çalışmalarına destek vermek için Türkiye'ye gönderme kararı almıştı. Dün gece, İspanyol personeli taşıyan nakliye uçağı, Dalaman'a ulaşmıştı.

Yorumlar (0)