Türkiye'de bir cennet saklı: 1000 sene yetecek kadar var

Dünyadaki bor rezervinin yüzde 73'lük kısmına sahip olan Türkiye, bor kullanılan sektörlerin çoğaltılması amacıyla dört bir yandan araştırma yürütüp proje geliştiriyor. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Keleşer, 2022 itibarıyla Türkiye'de ve dünyada bor tüketiminin artacağını dile getirirken bu tüketimlerin ham maddesinin de Türkiye kaynaklı olabileceğinin işaretini veriyor.

GÜNDEM 12.05.2022, 12:43
Türkiye'de bir cennet saklı: 1000 sene yetecek kadar var

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Keleşer, Türkiye'deki bor rezervi ve kullanımı hakkında bilgilendirmede bulundu. Dünyadaki bor rezervinin yüzde 73'lük kısmının Türkiye'de bulunduğuna işaret eden Keleşer, Türkiye'nin bor sektöründeki pazar payının şu anda yüzde 63 olduğunu ancak bunu yüzde 73'e yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.

“Türkiye’de 3,3 milyar ton bor rezervi var”

Hitit Üniversitesi’nde düzenlenen gençlik sohbetlerine katılan Serhan Keleşer, “Borun Geleceğini Tasarlamaktan Bor ile Geleceği Tasarlamaya” isimli bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunum kapsamında konuşan Keleşer, şunları aktardı: “Türkiye’de 3,3 milyar tonluk bor rezervi bulunuyor. Bu da dünyadaki rezervin yüzde 73’ü anlamına geliyor. Kalan yüzde 27’lik rezervin en büyük kısmı ise ABD ve Rusya’dan geliyor. Bu iki ülke de yüzde 6’şarlık orana sahip. Çin’deki bor rezervi de yüzde 5 civarında. Kalan bor rezervleri Arjantin, Peru, Şili ve Bolivya’ya yayılmış durumda.”



“Senede 4 milyar ton bor kullanılıyor”

“Dünya genelinde senede ortalama 4 milyon ton bor kullanılıyor. Peki bu bor nerelerde kullanılıyor? Ürünün yarısı cam sektöründe işleniyor. 2021 senesinde borun gübre sektöründe kullanımı ilk kez yüzde 16’ya ulaştı. Seramik sektöründeki kullanım ise yüzde 15’i buldu. Borun kalan yüzde 20’lik kısmı ise diğer sektörlerde kullanılıyor. Bu oranlara baktığımızda Türkiye, tek başına dünyaya bin sene yetecek kadar bor verme imkanına sahip. Öte yandan diğer ülkeler birleştiğinde dünyaya yalnızca 300 sene yetecek kadar bor verebilir.”

“Bor bazı sektörler için olmazsa olmaz”

“Bor, bazı sektörler için olmazsa olmaz maddelerden. Ancak bazı sektörlerde kullanılmasa da olur. Yani amiyane bir tabirle bor, yancı bir ürün. Girdiği her üründe oranı değişir. Bazı ürünlerde yüzde 0,1 oranında kullanılırken bazılarında yüzde 16 oranında kullanılır. Peki bor bizim için neden bu denli önemli? Bu kadar borla ne yapacağız? Bu kadar boru satmakla da bitiremeyiz. Ancak satmamız ve katma değere, paraya çevirmemiz gerekiyor. Borun kullanıldığı alanları da bu alanlardaki ürün çeşitliliğini de artırmamız gerekiyor. Biz, Eti Maden İşletmeleri olarak bunun için araştırma ve çalışmalarda bulunuyoruz.”

“Bor tüketimi bu seneyle birlikte artacak”

“Bor tüketimi dünyada 4,5 milyon tonu ilk kez bu sene geçecek. Bundan sonra da artık bor tüketiminde artış trendi yaşanacak. Eti Maden İşletmeleri olarak tarihimizde ilk kez 2021 senesinde 2 milyon 630 bin ton bor ürünü sattık. Geçtiğimiz sene dünya ilk kez 4,1 milyon ton bor kullandı. Bunun yarısından fazlasını ise biz sattık. 2021’deki bor ürünü satış oranımız, dünyadaki kullanım oranının yüzde 63’ü oldu. Pazarımız yüzde 63 iken rezervimiz yüzde 73. ABD’nin rezervi yüzde 6 ancak pazarı yüzde 24. Bizim hedefimiz, rezerv kadar Pazar oluşturmak. En azından yüzde 73’lük Pazar oranını yakalamamız gerekir.”

Yorumlar (0)