Türkiye Akdeniz'de yeni NAVTEX ilan etti

Türkiye, Akdeniz'de yeni NAVTEX ilan etti. Oruç Reis gemisi Antalya'dan hareket etti. 23 Ağustos'a kadar geçerli olan NAVTEX'e göre Oruç Reis gemisi, araştırma çalışmaları yürütecek.

GÜNDEM 10.08.2020, 09:18
Türkiye Akdeniz'de yeni NAVTEX ilan etti

Türkiye'den yeni bir NAVTEX hamlesi geldi. Akdeniz'de araştırma çalışmaları yürütecek MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisi için Türkiye yeni NAVTEX ilanında bulundu.

Navtex ilanından hemen sonra MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisi Antalya'dan bölgeye hareket etti. MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisi için yayımlanan NAVTEX'in 23 Ağustos'a kadar geçerliliği bulunuyor.

Petrol ve doğal gaz arama gemisi MTA Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'in Kıbrıs açıklarında -daha önce ilan edilen bölgede- sismik çalışmalar gerçekleştirecek.

MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisi

MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak yataklarını arama kabiliyetleri başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmalar yapabiliyor.

Donanımıyla ve çok amaçlı araştırma kabiliyeti ile dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisi, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması gerçekleştirebiliyor. MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları yapabiliyor.

Temmuz ayının son günlerinde Türkiye'nin NAVTEX ilanı sonrası Yunanistan yönetimi alarm konumuna geçmişti. Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Güney Kıbrıs'taki ziyaretini yarıda keserek Yunanistan'a dönmüş ve acil toplantılar yapılmıştı. Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Kara, hava ve denizde gerektiğinde hakim olmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin ilan ettiği NAVTEX'e vurgu yaparak, "Türkiye'nin tahriklerine karşı tek çare yaptırım!" demişti.

NAVTEX nedir?

NAVTEX aslında bir cihaz ismi. Meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar ve çalışma türleri hakkında, uluslararası orta frekans üzerinden denizcilere bilgi veren haberleşme cihaz sistemine NAVTEX adı veriliyor. NAVTEX cihazı, kıyıdan 740 kilometre uzaklıkta tek yönlü yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alıyor.

Bir bölgede birden fazla ülkenin NAVTEX yetkisi bulunmuyor. Bir bölgede NAVTEX ilan etme yetkisi bulunan ülke, diğer tüm ülkelere, o bölgedeki durum ve çalışmalara ilişkin NAVTEX ilan ederek bilgilendirme yapıyor.

Türkiye'nin son yaptığı NAVTEX ilanında, söz konusu bölgeye 28 Temmuz ile 18 Eylül tarihleri arasında hiçbir donanma, ticari ya da sivil deniz araçlarının girmemesi, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin bu bölgede çalışma yapacağı bilgisi bulunuyor.

Yorumlar (0)