‘Turkey’ tarih oldu… İngiliz basını Türkiye’nin isim değişikliğini yazdı

İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetelerinden The Guardian, yabancı dillerdeki ‘Turkey’ isminin ‘Türkiye’ye geçiş sürecini ele alarak, “Erdoğan’ın, batılılaşmış kalıpları ve isimleri kaldırmak istediği iddia ediliyor” ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM 05.06.2022, 16:32 05.06.2022, 16:36
‘Turkey’ tarih oldu… İngiliz basını Türkiye’nin isim değişikliğini yazdı

Kısa bir süre önce Birleşmiş Milletler’e başvuruda bulunan Türkiye, artık yabancı dillerde ülke isminin ‘Turkey’ olarak telaffuz edilmemesini talep etmişti. Birleşmiş Milletler tarafından kabul gören bu talep, Dünya Ticaret Örgütü tarafından da onaylandı. Böylelikle yabancı dillerde ‘Turkey’ ismi tarih olmuş oldu. 

“Türkiye, uzun süredir kendi markasını yeniden diriltme adına çeşitli fikirler sunuyor”

‘Turkey’ isminin ‘Türkiye’ye geçiş sürecini değerlendiren İngiliz The Guardian gazetesi, yayımladığı makalede dikkat çekici ifadelere yer verdi. Türkiye’nin beklenmedik bir adım attığını belirten gazete, “Türkiye, uzun süredir kendi markasını yeniden diriltme adına çeşitli fikirler sunuyor. Bir asırlık bu istek, isim değişikliği ile bir kez daha gün yüzüne çıktı” ifadelerini kullandı. 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Turkey’ isminin altında pek çok şey olduğunu düşünüyor”

Yayımladığı makalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da ayrı bir parantez açan The Guardian, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Turkey’ isminin altında pek çok şey olduğunu düşünüyor. Erdoğan’ın, batılılaşmış kalıpları ve isimleri kaldırmak istediği iddia ediliyor” ifadelerine yer verdi. 

“Birleşik Krallık, Türkiye’yi örnek almalı mı?”

Ankara’nın kimlik bilgilerine ayrı bir önem verdiği belirtilerek, “Türk hükümeti bu konularda oldukça titiz davranıyor” denildi. Yayımlanan makalede kısa süre önce de Yunanistan ile anlaşmazlığa düşen Makedonya’nın, ismini Kuzey Makedonya olarak değiştirdiği hatırlatıldı. “Birleşik Krallık, Türkiye’yi örnek almalı mı?” sorusunu soran gazete, “İskoçya eğer ayrılma kararı alırsa artık ülkede ‘birleşik’ ismine ihtiyaç duyulmayacak. Büyük Britanya, ‘küçük’ İngiltere’ye dönüşürken, yeni bir ülke adına ihtiyaç duyulabilir. Brexitannia nasıl bir fikir olur?” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)