Türk vatandaşlarının bilgileri sızdırıldı: 2329 evrak ele geçirildi!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen casus avukat soruşturması sona erdi. İddianamede sanık Yılmaz S.'nin, farklı büyükelçiliklere yazdığı 2 bin 329 adet evrak yer aldı. Casusluk yaptığı ileri sürülen sanığın hesabındaki para transferlerine de yer verildi.

GÜNDEM 22.02.2020, 10:46
Türk vatandaşlarının bilgileri sızdırıldı: 2329 evrak ele geçirildi!

İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat Yılmaz S.'nin Norveç, Almanya, Hollanda ve İsveç gibi bazı Avrupa ülkelerinin büyükelçiliklerine Türk vatandaşları hakkında bilgi sızdırdığına yönelik ihbar üzerine "casus avukat " soruşturması başlatıldı. 

Bazı Avrupa ülkelerinin büyükelçiliklerine Türk vatandaşlarına ait kişisel veriler ile bazı soruşturmalara yönelik bilgi ve belgelerin kanunlara aykırı olarak verildiğine yönelik iddialar için 5 kişi hakkında dava açıldı. 

Avukat Yılmaz S.  hakkında "soruşturmanın gizliliğini ihlal",  "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" ve "açıklanması yasaklanan gizli bilgileri casusluk amacıyla temin etme" suçlarından 20 bin 973 yıl hapis cezası istendi. 

Farklı büyükelçiliklere yazılan 2329 dosya bulundu

"Casus avukat" hakkındaki iddianamede önemli bilgiler yer aldı. Sanık Yılmaz S.'nin ofisinde yapılan arama sonucu bulunan dijital materyalde, farklı büyükelçiliklere yazılmış 2 bin 329 adet raporlanmış doküman dosyasının bulunduğu görüldü. 

İddianamede, gözaltına alındığı esnada "casus avukat"ın çantasından bazı kişiler hakkında Almanya Büyükelçiliği'ne gönderilmek üzere yazılmış raporlar ele geçirildi. Öte yandan, başka Avrupa ülkelerine yönelik yazılan raporlar ile sanık avukatın dinlenmesine ilişkin bilgilere de iddianamede yer verildi.

Avrupa ülkelerinden para transferlerine ilişkin dokümanlar da yer aldı

Yalnızca belgeler değil, ilgili Avrupa ülkelerinden gerçekleştirilen yüklü para transferleri hakkındaki dokümanlar da iddianamede yer aldı. İddianamede bulunan MASAK raporuna göre sanığın, 2011 ile 2019 seneleri arasında 2 milyon 104 bin 721 lira EFT alırken, 1 milyon 858 bin 228 lira EFT gönderdiği ortaya çıtı. 

Avukat Yılmaz S.'nin, aralarında Hollanda ve Almanya'nın da yer aldığı bazı ülkelerin Ankara'daki büyükelçiliklerine farklı tarihlerde ziyaret gerçekleştirdiği kaydedildi.

Suçlamaları reddetti

Sanık, üzerine atılı suçları reddetti. 1997 senesinden beri Norveç, Almanya, İsveç ve Hollanda'nın Ankara büyükelçiliklerinin danışman avukatlığını yürüttüğünü kaydeden sanık, "Ben söz konusu araştırmalarımı ve raporlarımı bu konsolosluklarla aramdaki avukatlık sözleşmesine dayanarak yapıyorum." ifadelerini kullandı. 


 

Yorumlar (0)