Türk Silahlı Kuvvetleri, Afganistan'dan ayrılıyor: İlk uçak Türkiye'ye indi

Milli Savunma Bakanlığı, mevcut şartlar ve durumlar, çeşitli temaslar değerlendirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Afganistan'dan tahliyesine başlandığını açıkladı.

GÜNDEM 26.08.2021, 12:13 26.08.2021, 12:13
Türk Silahlı Kuvvetleri, Afganistan'dan ayrılıyor: İlk uçak Türkiye'ye indi

MSB'den gelen açıklamada, 2002'den bu yana TSK'nın NATO, BM ve ikili anlaşmalar çerçevesinde kültürel ve tarihi bağları olan Afgan halkının istikrarı, huzuru ve barışına katkı sağlamak adına Afganistan'da görev yaptığı hatırlatıldı.

“TSK unsurlarının tahliyesine başlandı”

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; NATO ve ABD’nin, Afganistan’dan ayrılacakları yönünde açıklamalar yapmalarından sonra ‘Türkiye, Afganistan halkı istediği süre boyunca yanlarında olmayı sürdürecektir’ ifadesinden hareketle belirli koşullar oluşması halinde 6 senedir olduğu gibi Uluslararası Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının işletilmesi ve güvenliği konusundaki sorumluluğunu devam ettirebileceğine ilişkin niyetini ortaya koyduğuna dikkat çekildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Bu çerçevede, Hamid Karzai Havaalanı'nda meydana gelen karmaşaya diğer ülke askerleri ile birlikte müdahale edilmiş, havalimanında güvenlik sağlanarak faaliyetlerin yürütülmesi sağlanmıştır. Bu süreç içinde askeri uçaklarla 1129 sivilin tahliyesi gerçekleştirilmiştir. mevcut şartlar ve durumlar, çeşitli temaslar değerlendirilerek TSK unsurlarının tahliyesi başlamıştır TSK unsurları, kendine verilen bu görevi de başarılı bir şekilde yerine getirmenin gururuyla vatanına geri dönmektedir.”

Hulusi Akar: "En kısa sürede intikal faaliyetlerini tamamlamayı hedefliyoruz"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada,  kendisine verilen görevi Afganistan'da başarıyla yerine getirmenin gururuyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afganistan'dan tahliyesinin başladığını ifade ederek şunları söyledi:

"Havalimanında olağan dışı şartlara ve yoğunluğa rağmen ciddi bir aksaklık olmadan Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, planın uygulanması için her çeşit gayreti göstermektedir. Faaliyetlerimize verdikleri destek sebebiyle kardeş ve dost Tacikistan ve Pakistan ile bölgede birlikte çalıştığımız müttefiklerimize teşekkürlerimiz iletiyoruz. Dışişleri Bakanlığı ve diğer kurumlarla koordineli bir şekilde faaliyetlerimiz, tahliye planlarımız kapsamında sürmektedir."

TSK kafilesini taşıyan ilk uçak Türkiye'ye indi

Afganistan'dan tahliye edilen Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarını taşıyan uçak, saat 11.45 sıralarında Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

Türk vatandaşlarının, Afganistan'dan tahliyesine ilişkin çalışmaların tamamlanmasından sonra Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda görevli olan Mehmetçiğin tahliyesi başladı.

Öncelikle Türk Hava Kuvvetlerine ait olan nakliye uçağıyla birlikte Kabil'den Pakistan'ın başkenti İslamabad'a giden TSK unsurları, ardından buradan THY'nin seferiyle Ankara'ya doğru hareket etti.

345 yolcunun yer aldığı uçak, saat 11.45 sıralarında Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

Yorumlar (0)