Türk konsolosu şehit eden Ermeni terörist tahliye edilmedi

ABD'de yaşayan Türklerin ve Türk lobisinin baskıları sonuç verdi. Türk konsolosu şehit eden Ermeni terörist Hampig Sasunyan'ın şartlı tahliyesine izin veren mahkeme kararı, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom tarafından reddedildi.

GÜNDEM 27.05.2020, 12:18
Türk konsolosu şehit eden Ermeni terörist tahliye edilmedi

1982 senesinde Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı şehit eden Ermeni kökenli terörist Hampig Sasunyan'ın şartlı tahliyesine izin veren mahkeme kararı, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'dan geri döndü.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde görülen dava sürecini başından bu tarafa takip eden TASC (Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi), 1982 yılında Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı şehit eden Ermeni kökenli terörist Hampig Sasunyan'ı şartlı tahliye kararını ve Amerikan mahkemesinin bu kararının Kaliforniya Valisi Gavin Newsom tarafından reddedilmesini değerlendirdi.

Türk komiteden Vali'ye teşekkür

Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) açıklamasında, "25 Mayıs 2020 günü Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, 1982 senesinde Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı katleden terörist Hampig Sasunyan'ın şartlı tahliyesini reddetti." bilgisini paylaştı.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'a teşekkür eden Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin açıklamasında, TASC'nin yanı sıra Güney Kaliforniya Amerikan-Türk Derneği ve diğer Türk-Amerikan derneklerinin isimleri de yer aldı.

Mahkeme, Hampig Sasunyan'ın şartlı tahliye talebini kabul etmişti!

Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı katleden terörist Hampig Sasunyan'ın 27 Aralık 2019 tarihinde yapılan duruşmasında şartlı tahliye talebi kabul edilmiş, mahkeme kararına Türk ve Amerikalı yetkililer karşı çıkmışlardı.

Ermeni terörist Hampig Sasunyan'ın şartlı tahliyesine ilişkin son karar merci olan Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'a Türkiye'den ve Amerika Birleşik Devletleri'nden çok sayıda mektup gönderilmiş ve Vali Newsom'dan kararı durdurması talep edilmişti.

Hampig Sasunyan'a şartlı tahliye kararına Dışişleri sert tepki göstermişti

Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı katleden Ermeni terörist Hampig Sasunyan'ın 27 Aralık 2019 tarihinde görülen duruşmada şartlı tahliye talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmişti.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı hain bir saldırıyla katleden Ermeni terörist Hampig Sasunyan'ın şartlı tahliye talebinin kabul edilmesi sert ifadelerle kınanmıştı.

Türkiye'nin tüm girişimlerine rağmen 27 Aralık 2019 tarihinde Kaliforniya'da yapılan duruşmada şartlı tahliye talebinin kabul edildiğinin üzüntüyle öğrenildiği vurgulanan açıklamada, "Kaliforniya Valisi'nin onayına tabi ve temyize açık bulunan bu kararı kuvvetle kınıyor ve reddediyoruz." denilmişti.

Açıklamada, "Görevi başında şehit edilen diplomatımızın katilinin salıverilmesinin önünü açan bu karar, evrensel hukuk ilkeleri ve adalet anlayışına aykırılık teşkil ettiği gibi terörizmle mücadelede iş birliği ruhuyla da bağdaşmamaktadır." ifadeleri kullanılmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Ermeni terörist Hampig Sasunyan'ın, Türk düşmanlığıyla beslenen çarpık bir ideolojiye dayanarak, planlı ve kasıtlı olarak işlediği ve mahkumiyeti müddetince pişmanlık emaresi sergilemediği bu eyleminin basit bir cinayet değil, bir nefret suçu ve terörist eylem olduğunu belirtmişti.

Türkiye'nin Ermeni terör örgütlerinin saldırılarında 31'i diplomat 58 vatandaşını şehit verdiği hatırlatılan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, şöyle denilmişti:

"Türkiye, nefret suçlarının yeniden tırmanışa geçtiği ve uluslararası dayanışmaya en çok ihtiyaç duyulan günümüzde son derece tehlikeli bir emsal teşkil edecek olan bu vahim kararın uygulanmaması için tüm itiraz yollarını kullanacaktır. Bu çerçevede en önemli sorumluluk, benzer kayıplar yaşamış olan ABD makamlarındadır. Bu vesileyle, şehit diplomatımız Kemal Arıkan ve terör kurbanı tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz."

Yorumlar (0)