Türk Konseyi çalışanlarına dokunulmazlık talebi!

Macaristan hükümeti, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ne Budapeşte’de temsilcilik açılması talebiyle meclise yasa tasarısı sundu. Söz konusu tasarıda temsilcilik ve çalışanlarına diplomatik dokunulmazlık istenmesi dikkat çekti.

GÜNDEM 14.11.2019, 10:40 14.11.2019, 10:41
Türk Konseyi çalışanlarına dokunulmazlık talebi!

Macaristan hükümeti, kısa adı Türk Konseyi olan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin başkent Budapeşte'de bir temsilcilik açması amacıyla ilk adımı attı. 

Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto tarafından çarşamba günü meclise sunulan yasa tasarısı, temsilcilik ve çalışanlarına tam diplomatik dokunulmazlık tanınmasını içeriyor. Diplomatik statü tanınması, temsilcilik çalışanlarının cezai işlemlerden, vergi ve gümrükten muaf tutulması ve polisin temsilcilik binasına girememesi anlamını taşıyor. 

Halklar arasındaki tarihî ve kültürel bağlar ışığında adım atıldı

Söz konusu tasarıda, bu hamlenin "Macar halkı ve Türki halklar arasındaki yakın tarihî ve kültürel bağlar” ışığında gerçekleştirildiği ifade edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın yakın bir ilişkiye sahip oldukları biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, en son Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısına katılmak amacıyla 7 Kasım günü Macaristan'a resmî bir ziyaret gerçekleştirmişti.

2009'da kurulan Türk Konseyi Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan'dan meydana geliyor. Macaristan, 2018 yılından beri gözlemci ülke statüsünde yer alıyor.

Ne olmuştu?

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Kasım günü Macaristan'a yaptığı ziyarete ilişkin değerlendirmede bulunmuştu. 

Macaristan'ın coğrafi olarak Rusya, Almanya ve Türkiye üçgeni içinde bulunduğunu ve bu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olma politikası izlediğini vurgulayan Orban, bu kapsamda önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın, 7 Kasım günü de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macaristan'a ziyaret gerçekleştirdiğini ifade etmişti.

Orban, Türkiye'nin mültecileri Avrupa yerine Suriye'ye göndermesi durumunda Avrupa'nın ve ülkesinin güvende olacağına dikkat çekerek, şunları söylemişti:

"Göçmen taraftarı güçler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı makamından uzaklaştırmak için çalışıyor. Eğer Türkiye'de güç, denge ve güven olmazsa göçmenleri durduramaz ve bu da göçmen taraftarlarının hayalinin gerçekleşmesine ve milyonlarca göçmenin Avrupa'ya gelmesine neden olur. (ABD'li ünlü iş adamı) George Soros meşhur planında Avrupa'nın yıllık bir milyon göçmene ihtiyaç duyduğunu yazmıştı."

Macaristan Başbakanı Orban, "Türkiye olmadan Macaristan ve Avrupa'ya yönelen milyonluk göç dalgası durdurulamaz." diye sözlerine eklemişti. 

Yorumlar (0)