Türk Kızılay detayları paylaştı, "kan satışı" iddialarını yalanladı

Bazı basın organlarında çıkan, "Kızılay, hastanelere kan satıyor." iddiasına ilişkin Türk Kızılay'dan açıklama geldi. Kan bankaları ile vatandaşlar arasındaki parasal ilişkinin 2005'te sonlandırıldığını hatırlatan Türk Kızılay, kan bağışı sürecine dair detayları aktardı. Söz konusu iftiraların hesabının yargı önünde sorulacağı kaydedildi.

GÜNDEM 01.03.2023, 12:38 01.03.2023, 17:48 Hakan Öksüz
Türk Kızılay detayları paylaştı, "kan satışı" iddialarını yalanladı

Türk Kızılay'ın hastanelere kan sattığı iddiası, gündemde yankı uyandırmıştı. Söz konusu iddialara ilişkin Türk Kızılay'dan açıklama geldi. Türkiye'de transfüzyon tıbbı ile kan bankacılığı uygulamalarının Sağlık Bakanlığının dışında yetkili otoritesinin olmadığı vurgulanan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen esaslara göre kan bankacılığı faaliyeti yürütülmektedir." denildi.

"Kan bankaları ile vatandaşlar arasındaki parasal ilişki 2005'te sonlandırıldı"

2005 yılında "Sağlıkta Dönüşüm Programı" kapsamında uygulamaya konulan "Güvenli Kan Temini Projesi" hakkında bilgi verilen açıklamada, "Önceki yıllarda hastane önlerinde oluşan kötü tablo nedeniyle bu proje hayata geçirildi. Proje sayesinde kan bankaları ile vatandaşlar arasındaki parasal ilişki sonlandırıldı. Kan ürünlerinin temini Kızılay'a bırakıldı, sürecin operasyonel maliyeti ise Sosyal Güvenlik Kurumuna verildi." ifadeleri kullanıldı.

"Bütün sürecin maliyeti devlet tarafından karşılanmaktadır"

Türk Kızılay'ın en az 300 noktada 830'dan fazla araç ve yaklaşık 4 bin personel ile kan alımı yaptığı belirtildi. Alınan kanların laboratuvarlarda testlerden geçtiği ve özel torbalara konulmak suretiyle soğuk zincirle hastanelere sevk edildiği kaydedildi. 

Kan talebinde bulunan hastanelerin ise 2007'de kabul edilen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında ay sonunda Kızılay'a ödeme yaptığı vurgulandı. Hastanelerin kendi giderlerini de ekledikten sonra ödemeyi SGK'ya fatura ettiği, sonuç olarak bütün sürecin maliyetinin devlet tarafından karşılandığı belirtildi. 

"Bu iftiraların hesabı yargı önünde sorulacaktır"

Bazı haberlerde iddia edildiği gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildiren Kızılay, "Özellikle medya mensupları olmak üzere kamuoyu, bu sürece ilişkin detayları bilmektedir. Buna rağmen Kızılay'ın kan bağışlarını hastanelere sattığı gibi bir iddianın ortaya atılması, kötülükten ve iftiradan başka bir şey değildir. Bu iftiraların hesabı yargı önünde sorulacaktır." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)