Türk gemileri Yunan basınında! Oruç Reis’i manşete taşıdılar

Yunanistan’ın yüksek tirajlı gazetelerinden Ta Nea, Oruç Reis gemisini manşetine taşıyarak Yunan Deniz Kuvvetleri’nin Ege Denizi’ndeki Türk üstünlüğüne karşı 13 senelik yeni program hazırlığında olduğunu okuyucuları ile paylaştı. 

GÜNDEM 19.04.2022, 12:22 19.04.2022, 12:27
Türk gemileri Yunan basınında! Oruç Reis’i manşete taşıdılar

Türkiye’nin yerli ve milli sismik araştırma gemisi Oruç Reis başta olmak üzere pek çok Türk gemisini tartışmaya devam eden Yunan basını, dikkat çekici bir habere daha imza attı. Ülkenin yüksek tirajlı gazeteleri arasında yer alan Ta Nea, faaliyetleri ile Türk deniz sınırları içerisinde önemli başarılar elde eden Oruç Reis’i mercek altına alarak, önemli ifadelere yer verdi. 

Ta Nea, “Türkiye ile dengeler değişiyor” başlığı ile duyurdu

“Türkiye ile dengeler değişiyor. Ege Denizi’nde 12 gemi eşliğinde yeni duvar” başlığı ile manşet haberini paylaşan Ta Nea, 2020 yılında Doğu Akdeniz’de yaşanan Oruç Reis krizine de atıfta bulunarak, Yunan Deniz Kuvvetleri’nin Türk güçlerine karşı 13 senelik bir yeni yapılanma programına başladığını belirtti. 

13 senelik yeni bir program hayata geçirilmek isteniyor

Gazetede yer alan habere göre, Yunan Deniz Kuvvetleri, Ege’deki Türk üstünlüğünü kırmak için önümüzdeki 13 sene içinde 12 modern firkateyne ve toplam 6 korvete sahip olmak istiyor. Bu hedeflerin gerçekleşmesi durumunda Ege’de güç dengelerinin değişeceğini savunan gazete, bölgede bir kilitlenme görülebileceğinin de altını çizdi. 

Oruç Reis krizi sonrası yeniden yapılanma kararı aldılar

2020 yılının yaz aylarında yaşanan Oruç Reis krizine vurgu yapılan haberde, Yunan Deniz Kuvvetleri’nin artık hatalarından ders çıkardığı ve aşama aşama ilerleyerek donanmayı kuvvetlendireceği belirtildi. Buna göre, Yunan Deniz Kuvvetleri, ilk olarak 4 sene içinde 12 fırkateyn ile korvet gemilerine sahip olarak, Ege Denizi’nde donanımsal üstünlüğü elde etmek istiyor. 

Yunanistan’ın hedefi, 18 adet savaş gemisine sahip olmak

Ta Nea’da yer alan haberin detaylarında da dikkat çekici ayrıntılar yer aldı. Haberde, Yunanistan’ın 18 savaş gemisine sahip olmayı hedeflediğinin altı çizildi. Yunan donanmasında, güncel rakamlara göre 9 adet ve 40 yaşını doldurmuş olan ‘S’ model ve 4 tane de 30 yaşını doldurmuş olan ‘Meko’ model fırkateyn bulunuyor. 

Fransa’dan satın alınan fırkateynler 4 sene içinde teslim edilecek

Yunanistan’ın hayalini kurduğu bu deniz araçlarının temini için Fransa, İtalya ve İngiltere ile temaslarının sürdüğü belirtildi. Yunanistan, kısa süre önce Fransa’dan 3 adet ‘Belharra’ model fırkateyn almayı kararlaştırmıştı. Fransa bu fırkateynlerin teslimatını 4 sene içinde gerçekleştirecek. 

Oruç Reis krizinde neler olmuştu?

Oruç Reis, 2020 senesinin yaz aylarında, doğal gaz arama ve tarama faaliyetleri içinde Antalya açıklarındayken Yunan Deniz Kuvvetleri’ne mensup gemilerce taciz edilmişti. Bölgede yaşananların ilgili birimlere aktarılması üzerine harekete geçen Türk Deniz Kuvvetleri, Yunan gemilerini başarılı bir hamle ile bölgeden püskürtmüştü. Yaşanan bu gelişme, Türkiye ve Yunanistan arasında iplerin gerilmesine yol açmıştı. 

Yorumlar (0)