“Turizm teşviki” kanununun ilk dört maddesi kabul edildi 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teklif edilen “kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri” hakkındaki kanunun ilk dört maddesi kabul edildi. Kalan maddelerin ise salı günü görüşülmesi bekleniyor. 

GÜNDEM 02.04.2021, 10:10 02.04.2021, 15:21
“Turizm teşviki” kanununun ilk dört maddesi kabul edildi 

“Turizmi Teşvik Kanunu” kapsamında teklif edilen maddelerin bir kısmı TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edildi. Yeni maddelerle birlikte Covid-19 salgını döneminde değişen turizm alışkanlıklarının geliştirilmesi bekleniyor.

“Turizm hizmetleri yönetim birlikleri” kurulacak

Kabul edilen maddeler neticesinde Bakanlık tarafından uygun görülen turizm merkezleri ile kültür ve turizmi koruma ve geliştirme bölgelerine “turizm hizmetleri yönetim birlikleri” kurulacak.

Özel sektörün katılımıyla oluşturulacak bu birlikler, “turizm merkezi” olarak belirtilen fakat turizm faaliyeti açısından geliştirilmesi gereken “orman, göl kenarı” gibi bölgelerin topluma ve turizme kazandırılması konusunda görevli olacak. Ayrıca devletin tasarrufu ve hükmü altında olan tescili mümkün bölgelerde de bu birlikler yer alacak.



Yeni kriterler yolda

Kültür ve turizm açısından gelişim ve koruma bölgesi olarak görülen bölgeler ile turizm merkezlerinin belirlenmesinde yeni kriterler etkili olacak. Ülkenin tarihi, doğası, sosyokültürel ve arkeolojik turizm değerleri ve elbette ki “turizm potansiyeli” bölgenin belirlenmesinde dikkate alınacak.

Kültür ve turizm alanları için Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen teşvik ve istisna hükümleri ve ödemeleri, turizm merkezleri için de geçerli olacak. Bu şekilde bölgelerin maddi anlamda yükselişe geçmesi de hedefleniyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen istisna ve muafiyetler ile ödeme haklarından faydalanabilmek için merkezlerin “Turizm Yatırım Belgesi” ya da “Turizm İşletmesi Belgesi” alması zorunlu olacak. İlerleyen günlerde Bakanlık tarafından belirlenecek süre içerisinde işletmelerin bu belgelerden birini alması gerekecek.

“İş yeri açma ve çalışma ruhsatı” verilen konaklama işletmelerinin de ruhsatı aldıkları tarihten itibaren 1 sene içinde Bakanlık’tan ayrıca “İşletme Belgesi” alması gerekecek.



İşletme belgeleri iptal edilen fakat faaliyetine devam etmekten yana olan konaklama işletmelerinin iptal kararından sonraki 1 sene içerisinde “Turizm İşletmesi Belgesi” alma zorunluluğu olacak.

Öte yandan kamu kurumlarına bağlı olan orduevleri, misafirhaneler, vilayetlerevi gibi konaklama alanlarının belge alması zorunlu tutulmayacak.

Konaklama içermeyen plaj işletmelerinin de “iş yeri açma ve çalışma ruhsatı” aldıktan sonraki 7 gün içinde “Turizm İşletme Belgesi” almak amacıyla Bakanlık başvurusu yapmaları, denetimlerde eksik bulunan kısımların giderilmesi için ise 30 günlük sürelerinin bulunduğu belirtildi.

Turizm işletme belgesi iptal edilen fakat açık duran plaj işletmelerinin ise tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde belge alması zorunluluğu getirildi.



Belge yoksa işletme de yok

Bakanlık tarafından belirlenen süre içerisinde belge alamayan her türlü işletmenin çalışma ruhsatı da 30 gün içinde sonlandırılacak. 

“Tahsisli kamu taşınmazları” üzerinde bulunan tesisler için tahsis koşulu aranmayacak.

Katılım payı alınacak

Konaklamalı ve konaklamasız her türlü turizm işletmesinden ve turizm merkezinden “turizm sektörünü kalkındırma” adı altında katılım payı alınacak. Bu payın yüzde kaç oranında olacağı ise henüz belli değil.



Lüks kampçılık geliyor

Covid-19 döneminde gelişimi hızlı olan kampçılık hakkında Bakanlık tarafından atılacak bazı adımlar da var. Örneğin ücretsiz girişli olan kamp bölgelerinde “günübirlik tesis yapılması” sağlanacak. Bu şekilde “lüks kampçılığın altyapısı” oluşturulacak ve kampçılığın kontrollü gelişimi sağlanacak.

Bu tasarı kapsamında Kıyı Kanunu’na uygun olacak biçimde, kalıcı olmayan, güvenlik önlemlerinin alındığı, doğa ile uyumlu lüks çadırlar kurulacak ya da kampçıların çadır kurmasını sağlayacak tesisler kurulacak. Kampçılar, bu tesislerde kiralama yapabilecek.

Kurulacak olan tesis, ahşap bir platform olacak ve doğaya zarar vermeden, en az müdahale ile döşenecek. Bu şekilde yapılan ve kriterlere uygun olan tesislere 15 gün içerisinde gerekli ruhsatlar verilecek. 

Yorumlar (0)