Tüm detaylarıyla yeni askerlik sistemi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin detayları anlattı. Buna göre zorunlu askerlik 6 ay olacak, bedelli askerlik yapmak isteyenler yaklaşık 30 bin lira civarında tek seferde ödeme yapacak ve 1 ay eğitim alacak. 6 aydan sonra 2 bin lira civarı bir maaşla kendilerine tanınan imkanlardan faydalanmak isteyenler askerlik görevini sürdürebilecek.

GÜNDEM 22.05.2019, 12:56 22.05.2019, 14:38
Tüm detaylarıyla yeni askerlik sistemi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, iftar yemeğinde yazılı ve görsel basının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin tüm detayları anlattı. Bakan Akar, yeni sistemin yasalaşmasıyla 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ile 1076 Sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu'nun kaldırılacağını ifade etti. Akar’ın açıklamalarına göre yeni askerlik sistemi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Hazine ve Maliye, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Tarım ve Orman bakanlıkları, YÖK ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde sürdürülebilir bir sistem için çalışmalar yürütülüyor.

BEDELLİ 30 BİN LİRA OLACAK

Yeni askerlik sistemi içerisinde bedelli askerlik konusunda da bilgi veren Akar, rakamlar konusunda tek tek çalışma yürüttüklerini belirterek, “Hem Silahlı Kuvvetlerin hem gençlerin ihtiyacını karşılamak bakımından en optimal çözümün 30 bin lira civarında olması gerektiği ortaya çıktı” açıklamasında bulundu. Dövizle askerlik ise bunun avro karşılığı ile olacak.

Akar, bedelli askerlik bedelinin 30 bin lira olarak sabit kalıp kalmayacağı sorusuna, “Aynı kalmayacak. 40 bin gösterge diyoruz, asteğmenin maaşı her yıla göre değişiyor” dedi.

Bir yılda 145 bin kişinin bedelli askerlik yapabileceğini söyleyen Akar, daha fazla bedelli askerlik başvurusu yapılması durumda ise kura çekileceğini belirtti.

Yeni askerlik sisteminde lisans, lisansüstü ve meslek yüksekokul mezunlarından da isteyenler ihtiyaçlar ışığında askerlik görevini er olarak yapabilecek.

Bakan Akar’ın açıklamalarına göre askerlik sisteminde süreç şöyle işleyecek:

Bedelli isteyenler dahil askerlik zamanı gelen herkes bir ay temel askerlik eğitimi alacak. Bir aylık eğitim sürecinde askerlere, bugüne kadar ödenmekte olan cüzi miktardaki harçlıkları verilecek. Bedelli isteyenler, eğitiminden sonra ayrılacaklar. Diğerleri ise 5 ay daha görev yapacak.

ZORUNLU ASKERLİĞE EK 6 AYDA SAĞLANAN HAKLAR

6 aylık askerlik sürecinin tamamlanmasıyla askerlere, ikinci bir 6 ay daha er olarak maaşlı görev yapmak isteyip istemedikleri sorulacak. Askerlere verilecek ücret 2 bin lira civarında olacak. Öte yandan hizmet borçlanması, muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve şehir içi ulaşımdan ücretsiz yararlanma, müzelerin ücretsiz ziyareti imkanları da sağlanacak. Bu şartlarda askerlik yapanlar TOKİ’de de öncelik sahibi olacak.

İKİNCİ 6 AYDAN SONRA KALMAK İSTEYENLER

Sonrasında 6 ay daha askerlik yapanlara, yeniden kalmak isteyip istemedikleri sorulacak. Eğer kişinin performansı yeterli bulunursa, sözleşmeli er, erbaş veya uzman erbaş olarak TSK’ya katılacak. Bu sözleşmeyi yapanlar, maaş, OYAK, lojman, sağlık ve sosyal güvence gibi birtakım haklardan yararlanabilecek. Ayrıca okul, bedeni performans, sicil gibi kriterleri sağlaması durumunda bir sınav sonucu astsubay olabilecek. Kişi, belli süre sonra, gerekli kriterlerde olursa subay da olabilecek. Yani er olarak başlayan bir kişi generalliğe kadar yükselebilecek.

YEDEK ASTSUBAYLIK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Bakan Akar, yeni askerlik sistemiyle birlikte çok önemli olduğunu düşündüğü “yedek astsubaylık” konusunda da açıklama yaptı. Akar, gençlerin meslek yüksekokulunu bitirdikten sonra, zorlamayla 4 yıllık okul bitirmesine gerek olmadığını belirterek, “Mesleğinizi seviyorsanız bunu yapın, askerlikten dolayı bunu değiştirmeye kalkmayın, böylece ara personel konusunda da sıkıntı oluşmasın istiyoruz” dedi.

Yedek astsubaylığa lisans ve lisansüstü mezunlarının da başvurabileceğini söyleyen Akar, şöyle anlattı:

“Buraya geldiklerinde iki aylık temel ve sınıf eğitiminin ardından maaşlı olarak 10 ay faaliyetlerini yapacak. Toplamda 12 ayın bitirilmesinin ardından gençler isterse terhis olabilecek. İstek, ihtiyaç ve kadroya göre kendilerine 'Kalmak ister misiniz' diye soracağız. Kalmak isteyenler, astsubay olarak devam edecek. Yine astsubaylığa müteakip istenilen kriterleri karşıladıkları takdirde subaylığa geçebilecek.”

Yeni askerlik sisteminde sözleşmeli er ve erbaşlar en geç 10 sene içerisinde subay olabilecek.

Bakan Akar, sistemin kanunlaşmasıyla silah altındaki askerlerin terhis olabileceğini de söyledi.

Akar, yeni askerlik sisteminin ne zaman hayata geçirileceğinin sorulması üzerine, “En kısa zamanda bitireceğiz. Bunun kararını tabii Cumhurbaşkanımız ve Meclis verecek. Biz TSK olarak bu kanunun yayımlandığından itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte çıkabilecek sorunlara karşı tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz” yanıtını verdi.

ASKERLİK ERTELEMEYE YAŞ SINIRI GELİYOR

Eskiden gençlerin bedelli askerlik çıkar umuduyla okullarını uzattıklarını ifade eden Akar, “Lisede 29 olan erteleme yaş sınırını 22'ye indiriyoruz, meslek liselerine artı 3 sene daha ekliyoruz, 25 yaşına kadar devam etme şansı veriyoruz. Meslek yüksekokulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş oluyor. Bunları aşağı çekerek lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları ve insanların bir an önce bu işi bitirerek işlerini güçlerini yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz.” seklinde konuştu.

Yorumlar (0)