TSK'ya yeni 'uçan kale'

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), taktik ve ulaştırma kabiliyetlerini artıran A400M uçaklarının 9'uncusunu teslim aldı. Türk pilotlarının bugün 'uçan kale'yi Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına konuşlandırması bekleniyor.

GÜNDEM 07.08.2019, 16:34 07.08.2019, 16:38
TSK'ya yeni 'uçan kale'

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) taktik ve ulaştırma kabiliyetlerini artıran A400M uçaklarının Türkiye'ye sevkiyatı devam ediyor.

Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) yürüttüğü A400M Projesi çerçevesinde üretilen 9'uncu uçağın test ve kabul faaliyetleri, üretiminin yapıldığı İspanya'nın Sevilla kentinde tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, uçağın teslim haberini sosyal medya hesabı Twitter'dan duyurdu. Uçağın, Türk pilotlar tarafından bugün Türkiye’ye getirilerek Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına konuşlandırılacağı tahmin ediliyor.

Uçağın üretimi, Airbus'ın tesislerinde yapıldı. Şu ana kadar teslim edilen en üst konfigürasyona sahip olan uçak, Hava Kuvvetlerinin gücüne ve ülkenin savunmasına büyük oranda fayda ağlayacak.

Diğer uçağın teslimi 2022'de yapılacak

A400M Projesinin katılımcıları arasında Türkiye, Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere ve İspanya bulunuyor. İlk uçağını 2013 yılında alan Türkiye'nin A400M uçak teslimatını 2022 yılının başında tamamlayacağı öngörülüyor.

Yerli sanayi, katılımcı ülkelerle birlikte uçağın tasarım ve üretiminde önemli rol oynuyor. A400M uçağının Ön Orta Gövde, Arka Gövde Üst Bölümü, Paraşütçü Kapıları, Acil Çıkış Kapısı, Arka Üst Kaçış Kapağı ve Kuyruk Konisi gibi ana yapısal parçalarının yanında en önemli uçuş kontrol yüzeylerinden olan Kanatçık (Aileron) ve Sürat Frenlerinin (Spoiler) tasarım ve üretimi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) mühendis ve teknisyenleri tarafından yapılıyor. 

A400M Projesi dâhilinde uçakların nihai konfigürasyonlarına ulaşmasını sağlayacak Retrofit faaliyetleri, 2020 yılından itibaren Kayseri 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde yapılacak. 

Harbe hazırlık oranı bakımından ilk sırada

A400M kullanıcısı diğer ülkeler göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'nin sahip olduğu A400M uçakları, harbe hazırlık oranı bakımından en yüksek değere sahip. Türkiye, bu başarıyı sağladığı için birçok platformda örnek gösteriliyor.

Yorumlar (0)