TSK kaç ülkede?

Türkiye'nin hangi ülkede kaç askeri var? Türk Silahlı Kuvvetleri hangi ülkelere eğitim veriyor? TSK'nın bulunduğu ülkeler hangileri? İşte Türkiye'nin askerî varlığının bulunduğu ülkeler...

GÜNDEM 05.08.2020, 09:38
TSK kaç ülkede?

Sadece yurt içinde ve sınırlarda değil, Suriye, Libya ve Irak'ın kuzeyinde başarılarıyla tüm dünyanın dikkatini çeken Türk Silahlı Kuvvetleri, askerî üsleri ve yabancı ordulara verdiği eğitimle mercek altına alındı.

Etkili gücü, tartışmasız eğitim kalitesi, dünyaca ünlü disiplin bilgisi, son teknolojiye sahip olması ve dünyadaki son siyasi, askeri ve stratejik gelişmelere göre konum alabilen TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri), birikimini eğitim olarak diğer ülkelere aktaran ordular içinde en ön sırada yer alıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, sıkça ifade edildiği üzere NATO'nun en değerli üyesi ve NATO ile yürüttüğü faaliyetlerin yanında kurduğu üsler ve eğitimlerle dünya barışına kıymetli katkılar sağlıyor.

Kore Savaşı'nda başladı ve...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu katkısı 1950'de Kore Savaşı'yla başlıyor. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri, 57 ülkeden 32 bin 923 Misafir Askerî Personeline (MAP) eğitim veriyor.

Afganistan

Türkiye ile Afganistan arasındaki askerî eğitim iş birliği faaliyetleri çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri; Afganistan Komuta Kurmay Koleji'ne, Kabil Askerî Lisesi'ne, Afganistan Kara Harp Okulu'na, Afganistan Millî Savunma Üniversitesi'ne ve Afganistan Yabancı Diller Okulu'na danışman/eğitici desteğinde bulunuyor.

Somali

Türk Silahlı Kuvvetleri; Somali Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması çerçevesinde 30 Eylül 2017 tarihinden itibaren Somali’nin başkenti Mogadişu'da Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Merkezi'nde eğitim/öğretim faaliyetlerinde bulunuyor.

Türkiye eğitim faaliyetlerini tamamlamış olduğunda Somali ordusunun 3'te 1'ini yetiştirmiş olacak.

Yurt dışında en aktif ikinci ordu: TSK

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurt dışındaki gücünü mercek altına alan İngiltere, yaptığı bir araştırmada Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletlerinden sonra yurt dışında en aktif ikinci orduya sahip olduğunu tespit etti.

3 kıtada 13 ülkede

Türk askerinin hâlihazırda 3 kıtada 13 ülkede askerî varlığı bulunuyor. Ayrıca bu 13 ülkeden çoğunda askerî üssü sahip. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en fazla personelle konuşlu olduğu ülke ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'taki asker sayısının 40 bin civarında olduğu biliniyor. TSK'nın ülke dışındaki en büyük askerî üssü ise Somali'de. Stratejik açıdan önemli bir nokta olan başkent Mogadişu'da yer alan bu askerî üste Türk askeri, Somali ordusuna eğitim sağlıyor.

Barış koruma misyonları

Bazı ülkelerde barışı koruma misyonu bulunan Türkiye'nin Suriye, Irak, Katar, Azerbaycan ve Sudan'da da askeri var.

Barışı koruma misyonu çerçevesinde Türk ordusu, NATO ve BM bünyesinde en aktif rolü bulunan orduların başında geliyor.

Türk ordusu; Afganistan, Arnavutluk, Lübnan, Bosna Hersek ve Kosova'da barış gücü olarak görev alıyor. 

Libya'da durumu tersine döndürdü

Libya Tezkeresi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "barış" için bulunduğu ülkeler listesine son olarak Libya da katıldı. Libya'da durum Halife Hafter lehine iken Türkiye tüm dengeleri değiştirerek uluslararası tanınırlığı bulunan UMH'nin (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Libya'nın büyük bölümünde kontrolü eline almasını sağladı.

Türkiye, Kuzey Afrika ülkesinde kurumsal bir ordu oluşması için eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor.

Türkiye'nin kaç ülkede askeri var?

Türkiye'nin aktif olarak toplam 13 ülkede askeri varlığı bulunuyor. Bu ülkeler şöyle:

KKTC
Suriye
Irak
Libya
Azerbaycan
Somali
Katar
Afganistan
Arnavutluk
Kosova
Bosna Hersek
Lübnan
Sudan

Yorumlar (0)