Truss ile Çavuşoğlu'ndan ortak bildiri: “Tahıl krizi çözülmezse sonuçları yıkıcı olur”

İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss, Türkiye ve İngiltere’nin, Rusya-Ukrayna savaşının muhtemel sonuçları hususundaki görüşmeleri devam ettirdiğini söyleyerek "Ukrayna egemenliğini yeniden eline alana kadar duramayız" dedi.

GÜNDEM 23.06.2022, 15:59 23.06.2022, 17:20
Truss ile Çavuşoğlu'ndan ortak bildiri: “Tahıl krizi çözülmezse sonuçları yıkıcı olur”

Truss, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen görüşmelerin sonrasında ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Açıklamalardan satır başları şu şekilde:

“Putin’in derdi savaş çıkarmak”

Rusya'nın Ukrayna'da devam ettirdiği korkunç savaş konusunda ülkesinin Türkiye ile beraber çalıştığını dile getiren Truss, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir savaş çıkarma arayışında olduğunu ifade etti.

“Ukrayna limanlarında güvenli bir aralık oluşturacağız”

Truss, yaşanan savaş sonrasında Ukrayna'da bulunan limanların kapatılmış durumda olduğunu ifade ederek, "Birleşmiş Milletler tarafından sağlanan bir destekle beraber bu bölgede güvenli bir aralık oluşturmayı planlıyoruz. Bu sayede Ukrayna limanlarından hububatın gönderilmesi rahatlıkla sağlanabilecek. Ukrayna limanlarının, Rus saldırılarından korunabilmesi için uğraşlarımız devam ediyor. Ancak ne yazık ki bu konuda gecikmeler yaşanıyor. İşte bu nedenle önümüzdeki aylarda bir eyleme geçilecek. Bu şekilde yeni mahsuller de bizlere ulaşmış olacak” dedi.

Truss, Türkiye ve İngiltere’nin Ukrayna-Rusya savaşının olası sonuçları hususunda görüşmeleri devam ettirdiğine vurgu yaparak, "Herhangi bir şekilde Ukrayna egemenliğini yeniden ele alana kadar duramayız, durmamalıyız" ifadesinde bulundu.

"Türkiye İngiltere ilişkileri güçlenerek ilerleyecek"

Ziyareti esnasında Türkiye'de çok yararlı görüşmeler yaptığını ifade eden Truss, "Umuyorum ki Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ilişkiler güçlenerek gelişecek ve ilerleyecektir" ifadelerini kullandı.

Truss, egemenliğin ve güvenliğin tehdit altında olduğu şu dönemlerde Türkiye ile iş birliğinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “NATO’da ortak olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ticaret hususunda da ilişkilerimize devam ediyoruz. Hizmetler ve tarım alanında çalışmaların daha da artacağına dair çalışmalarımız var. Terörizm konusunda da Türkiye ile beraber hareket ediyoruz" diye konuştu.

“Türkiye ile çok yönlü çalışmalar yapacağız”

Toplantının devamında Truss, “Türkiye, Birleşik Krallık için stratejik bir ortaktır. Tabii ki ikili ilişkilerimizi yoğunlaştırmak, özellikle ticaret alanında bu ortaklığı yürütmek istiyoruz. Serbest Ticaret Anlaşması'nın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında tarım, hizmetler ve ticaret konusunda düzenlemeler sağlayarak bir genişletme planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Truss, enerji, imalat ve sanayi alanında da çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yaparak, " Mevcut durumda enerji güvenliği herkes için büyük bir tehdit. Türkiye ile rüzgâr ya da güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar ile enerji üretimi yapılabilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.

"Tahıl konusu önümüzdeki ay çözülmezse yıkıcı sonuçları olur"

Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle limanlardan çıkamayan tahıl gemileri hakkında konuşan Truss, "En geç önümüzdeki ay bu sorunun çözülmesi gerektiğini yoksa yıkıcı sonuçlara sebep olacağını hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin bu konudaki önderliği ve çözüm bulmasıyla ilgili ayrıca müteşekkiriz" ifadelerini kullandı.

Truss, tahıl gemilerinin Ukrayna limanlarına sorunsuz şekilde giriş ve çıkış yapabilmesi için bir koridor oluşturulması konusunda Türkiye ve İngiltere'nin hemfikir olduğuna dikkat çekerek, "Birleşik Krallık da bu konuda tedbirler alacaktır ve bu tedbirlerle tahılların limanlardan sorunsuz şekilde çıkışı gerçekleştirilecektir. Bu konuda hem Türkiye'ye hem de diğer müttefiklere destekleri hususunda güveniyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)