'Trump Türkiye'yi cezalandırmayı düşünüyor'

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri alan Türkiye'ye yaptırım düşündüğü belirtildi.

GÜNDEM 19.06.2019, 14:20
'Trump Türkiye'yi cezalandırmayı düşünüyor'

Bloomberg News'in konuya yakın kaynaklardan bilgi edinerek oluşturduğu haberine göre, Donald Trump yönetimi Türkiye'yi, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri alımı konusunda cezalandırmak için 3 yaptırım paketi üzerinde plan yapıyor. Haberde, Türkiye'nin S-400 alımı konusunda kararlı duruşuna devam etmesi durumunda F-35 satışının durdurulmasına ek olarak farklı seçenekler uygulanabileceği iddia ediliyor.

En çok destek gören seçenek ise, Türkiye'nin kilit savunma sistemi sektöründeki bazı şirketleri "Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" olarak bilinen ve son olarak Rusya ile işbirliği yapan kurumları hedef alan CAATSA kapsamında hedef alınması olduğu bildirildi.

Söz konusu yaptırımlar, bu şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri'nin finansal sistemine erişimini keserek Amerika Birleşik Devletleri'nden parça alımı ve Amerika Birleşik Devletleri'ne satış yapabilmelerini neredeyse imkansız hâle getiriyor.

Türkiye kararlı duruşundan vezgeçmiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Rusya ile S-400 konusunu da görüştük. Zaten S-400 konusu bitmiş durumda. Herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. Öyle zannediyorum ki Temmuz ayının ilk yarısında artık S-400'ler de gelmeye başlayacaktır. S-400'den taviz vermeyeceğiz, taviz vermemiz söz konusu olamaz. Burası kasaba devleti değil" diye konuşmuştu.

​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise geçen hafta S-400 konusuna ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa, bizim de atacağımız adımlar var tabii ki. Eski Türkiye'de olduğunu gibi, 'Amerika Birleşik Devletleri bu kararları aldı, biz de sessiz sedasız oturalım' anlayışı yok artık, bu anlayış eskide kaldı. Bize yönelik olumsuz bir hareket olursa, biz de karşılığını vereceğiz" değerlendirmesini yapmıştı.

Yorumlar (0)