"Trump, S-400'de bizi destekliyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın, S-400 ve F-35 konularında Türkiye'yi desteklediğini bildirdi.

GÜNDEM 01.07.2019, 08:49 01.07.2019, 09:49
"Trump, S-400'de bizi destekliyor"

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'daki G-20 Liderler Zirvesi'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesini anlatan Erdoğan, Trump'ın hem S-400 hem de F-35 konularında Türkiye'yi desteklediğini ifade etti.

Trump'ın kendisinden şu ana kadar 'yaptırım' sözünün duyulmadığını vurgulayan Erdoğan, "Sayın Trump, kendisi ile telefon görüşmelerimde, ikili olarak bir araya gelişlerimizde şu ana kadar 'Biz size şu yaptırımı yapacağız' demedi. S-400'le ilgili olarak da 'Haklısın' dedi. Bugün işi çok daha ileri bir seviyeye taşıdık. Bu ileri seviyede de Sayın Trump 'Bu adaletsizliktir' dedi. Bu çok önemli. Öyle zannediyorum ki herhangi bir sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız. Tabii bu arada Sayın Trump’ın Türkiye ziyaretinin gerçekleşmesiyle ve iş konseyini de yapmak suretiyle bu işi çok daha ileriye taşımış olacağız. Bu arada THY olarak 100 Boeing uçağı alıyoruz." diye konuştu.

1 milyar 400 milyon dolar para vermişler, sen malını vermiyorsun

İki liderin görüşmesinde, F-35 gerilimi de ana gündem maddeleri arasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu hakkında şunları söyledi: 

"Biz şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık ve alacağımız savaş uçağı sayısı 100 artı 16. Yani toplamda 116 tane. Bunların da ödeme planları belirlenmiş durumda. Mesela geçen hafta 50 milyon dolarlık ödeme yapıldı. Bu peyderpey gidiyor. Bu ödemeyi aksatmadan yapan bir ülkeye, üstelik bir stratejik ortağa karşı böyle bir uygulamayı o da haklı olarak eleştirdi; “Ödemesini yapıyorlar ama biz uçaklarını vermiyoruz” dedi. Bu ABD gibi bir devlete yakışacak bir şey mi? Mümkün değil. Üstelik gönderdiğimiz pilotların eğitim programını durdurmuşlardı.

F-35’ler konusunda bir noktaya geldi, bu çok daha önemli. “1 milyar 400 milyon dolar para vermişler. Sen malını vermiyorsun. Böyle anılmak da iyi bir şey değil” dedi. Şimdi bu parayı verdik ama malımızı bize vermiyorlar; ne böyle bir tüccar olur ne de böyle bir müşteri. Bunu da çok açık ve net söylemek bir insanın dürüstlüğüne işaret eder. Bununla ilgili olarak da arkadaşlarımızı görevlendirdik, işin takibini yapacaklar. Savunma Bakanlarımız, Dışişleri Bakanlarımız, onlar da bu işin takibini yapmak suretiyle kapıları inşallah açmış olacaklar. Tabii S-400 konusunda da Sayın Putin’le yanımda yaptıkları şakalaşmalar oldu. Onlar da güzeldi."

Ciddi bir eğitim çalışması yapıldı 

Rusya’da ise S-400’lerle alakalı çok ciddi bir eğitim çalışması yapıldığını vurgulayan Erdoğan,  "O eğitim çalışmalarına katılanlar aynı zamanda öğretmen konumundalar. Yani döndükten sonra öğretmen olarak burada insan yetiştirmeye başlayacaklar. Biz yola çıkmışız. Şurada belki bir hafta, 10 gün içerisinde ilk serisi inmiş olacak. Böyle bir noktadayız ve bu konuda her türlü hazırlık, tedbir vesaire bitmiş. Bunu Trump’a açık açık ben de söyledim, Sayın Putin de söyledi." diye konuştu. 

S-400 ile ilgili çok açık ifadeler kullandı

Erdoğan, Trump'ın kendisi hakkında 'çetin biri' tanımlaması yapmasına ilişkin, şunları söyledi:

"Pazarlıkta çetin biriysem -ki severim- bu iyi bir şey. Trump bazı şeyleri ifade ederken zihin arkasında bir şeyler saklamıyor. Mesela basına yaptığı açıklamada S-400 ile ilgili çok açık, net, dürüstçe ifadeler kullandı. Ben de dedim ki 'Ben de sizi bu yönünüzle seviyorum.' Bunları bu şekilde anlatması da takdire şayan. Obama'ya diyor ki 'Bu süreci sen bu hale getirdin. Sen eğer Patriot'ları vermiş olsaydın bugün böyle bir durum olmayacaktı. Ama sen vermedin. Kongre dedin, şu dedin, bu dedin, işi buraya kadar sürükledin. Şu anda da adaletli davranmaya mecburuz.' Tabii S-400 konusunda da Sayın Putin’le yanımda yaptıkları şakalaşmalar oldu. Onlar da güzeldi." 

S-400 üç Patriot'a bedel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Trump'la görüşmeniz sonrası, Patriot alımına yeşil ışık yandı mı?" sorusuna, "Teknolojik olarak bir S-400 üç Patriot’a bedel. Şartları görelim. Eğer şartlar S-400 ile eşit bile olsa Patriot alırız. Ama eşit olmazsa -kusura bakmayın- o zaman sen menfaatini düşünüyorsan biz de düşüneceğiz. Bunu da açıkça söyledik." karşılığını verdi. 

Suriye'de PYD ve YPG'ye verilen destek bitmeli

Erdoğan, Suriye'de PYD ve YPG'ye verilen desteğin sona ermesi gerektiğine ve Münbiç yol haritasının uygulanmasının şart olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Şu anda Münbiç’le ilgili olarak bize verilmiş bir söz var. Daha önce Sayın Trump da çekilme talimatını vermişti. Fakat maalesef o söz daha yerine gelmedi. Daha önce söylediğimiz gibi orası yüzde 80-85 Araplara ait. Oranın işgalcilerle yakından uzaktan alakası yok. Şu anda burada işgal devam ediyor. Bazıları da “Sizi oraya kim sizi çağırıyor?” gibi laflar ediyor. Bizi Suriye halkı çağırıyor. Münbiç’te Münbiç aşiretleri çağırıyor. “Gelin bizi kurtarın” diyor. Bu tür bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla biz onu yerine getiriyoruz. Kaldı ki ne ABD ne Fransa ne İngiltere ne Almanya… Hiçbirisi oraya davetli değil."

Suriye'nin kuzeyinde 'barış koridoru' olarak tanımladığı güvenli bölge önerisini de dile getiren Erdoğan, "Daha önce Sayın Trump’la da yaptığımız görüşmede terör koridoru olarak belirlenen yerde bir 20 mil meselesi vardı. Yani kuzeyden güneye doğru 32 kilometrelik bir derinlikte güvenli bölge olarak söylediğimiz mesele vardı. Şimdi burayı öyle bir güvenli bölge yapalım ki burada biz devlet olarak TOKİ ile devreye girebiliriz. ABD, Rusya, Almanya, İngiltere, Fransa, koalisyon güçleri destek versinler buralarda konutlar inşa edelim. Bakın, ne yazık ki hiçbirisi vaatlerini yerine getirmedi. Bizim düşüncemiz buralarda onların kendi yerel mimarisine de uymak suretiyle içinde bahçesinde ekip biçebileceği, hayvancılık yapabileceği konutlar inşa etmek. O zaman derinlik 20 mil olmaz da 30-40 mile çıkarabiliriz. Hayır demiyorlar, güzel diyorlar. Bunları gittiğimiz her toplantıda anlatıp bir yerden başlamamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Rejim, yanlışı olursa gerekli dersi almaya devam edecek

İdlib'de TSK'nın gözlem noktalarını hedef alan Suriye rejimini "Rejim, yanlışı olursa gerekli dersi almaya devam edecek." sözleriyle uyaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmede konuşulduğunu belirtti. 

Erdoğan, "İdlib’de biz hakikaten Sayın Putin’le çalıştık ve çalışıyoruz. Şu anda orada Rusya’nın tesiri olsa bile biz bunun arkasında rejimin olduğunu görüyoruz. Putin’e bu saldırılar konusunda rejimi uyarmasını söylüyoruz. Rejimin bizim gözlem noktalarımıza yaptığı saldırıda 1 askerimiz şehit oldu. Gerekli karşılığı verdik. Eğer böyle bir yanlışları olursa gerekli dersi almaya devam edecekler. Şu anda buradaki mücadelede 300 bin insanın bizim sınırımıza doğru hareketlenmesi emareleridir. 330 bin kişi Suriye’ye geri dönüş yaptı. Biz geri dönenlerin daha da artmasını beklerken İdlib’den böyle bir durum söz konusu olursa o zaman demek ki elde var sıfır. Böyle bir noktaya gelmeyi arzu etmiyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, Suriye'deki son gelişmeleri görüşmek için Türkiye, Rusya ve İran arasında temmuz ayında üçlü bir zirve düzenleneceğini bildirdi.

Senin Kıbrıs'la yakından uzaktan alakan yok

Erdoğan'ın gündeminde Doğu Akdeniz'de meydana gelen sondaj gerilimi de vardı. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile konuya ilişkin yaptığı görüşmenin ayrıntılarını anlatan Erdoğan, "İkili görüşmede kendisine bizzat söyledim. 'Bak' dedim, 'Kıbrıs meselesinde sen bir defa konuşamazsın. Senin Kıbrıs'la yakından uzaktan alakan yok. Burada ben konuşurum, Yunanistan konuşur, İngiltere konuşur, AB konuşur ama sen konuşamazsın.'" 

Bu ikiyüzlülüğü tüm dünyaya ilan etmemiz lazım

Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi'nin mahkeme salonunda yaşamını yitirmesinin 'şüpheli' olduğunu belirten Erdoğan, "Şehadeti esnasında 50 dakika müdahale edilmiyor. Adli tıbba götürülmüyor. Sabah erkenden adeta kaçırılarak gömülüyor. Eşini bile almıyorlar. Gelecek kuşaklar dünyada müslüman liderlere neler yapılmış bilmeli. Bakıyorsunuz buraya Sisi'yi çağırıyorlar. Ne diye çağırıyorsun? Hem demokratım diyeceksin hem de 9 genci idam eden bir adamın toplantısına katılacaksın. Bu ikiyüzlülüğü tüm dünyaya ilan etmemiz lazım." diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın, Filistin sorununun çözümü için gündeme getirdiği ve 'Yüzyılın Anlaşması' olarak tanımladığı anlaşma için de, "Bu konuya bizim olumlu yaklaşmamız asla ve kat’a söz konusu değil. Mesela Bahreyn Zirvesi’ne karşı olduğumuzu baştan söyledik. 'Filistin toprakları satılamaz' dedik. Tavrımızı bu şekilde koyduk. Bir diğer önemli konu da özellikle 1967 planının unutturulmak istenmesidir. Tüm gayretleri Filistin’i oralardan çıkarmak. " değerlendirmesinde bulundu. 

Yorumlar (0)