Trakya’daki çifte vatandaşlar, Bulgaristan seçimleri için oy kullanmaya başladı 

Trakya’da yaşayan ve hem Bulgaristan hem de Türkiye vatandaşı olan kişiler, Bulgaristan’da başlayan milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. 

GÜNDEM 04.04.2021, 11:07 05.04.2021, 09:25
Trakya’daki çifte vatandaşlar, Bulgaristan seçimleri için oy kullanmaya başladı 

Bulgaristan’da seçim heyecanı başladı. Ülkenin 45. Parlamentosunda yer alması beklenen 240 milletvekilinin seçimi için 6,35 milyon seçmen sandıkların yolunu tuttu.

Bulgaristan, 1989 senesinde “demokrasiye geçti”. O günden bugüne kadar 10 seçim düzenlendi ve bugünkü seçim de 11. Seçim olarak biliniyor. Bulgaristan yerel saati ile bu sabah 07.00’da başlayan seçimler, Covid-19 salgını kapsamında devam ediyor.

Maske, mesafe ve dezenfektan kullanımı konusunda önemler alınarak oy kullanımının yapıldığı seçimde hem kağıt pusulalar hem de seçim makinası kullanıldı.



Tekirdağ’da yaşayanlar oy kullanmaya başladı

Tekirdağ’da yaşayan çifte vatandaşlık sahipleri günün erken saatlerinde oy kullanmak amacıyla Süleymanpaşa İlkokulunun yolunu tuttular.



30 parti ve 6 bin 895 aday bulunuyor

11. Seçimde 30 parti ve 6 bin 895 aday bulunuyor. Fakat bu seçimde Bulgaristan ve AB üyesi ülkeler dışındaki ülkelere seçme şansı neredeyse hiç verilmiyor.

Bulgaristan’ın aşırı milliyetçi ve ırkçı başbakanı Boyko Borisov, 4 senedir iktidarda yer alıyor. Vatanseverler Birliği baskısı ve Borisov’ın milliyetçi yaklaşımları birleştiğinde AB üyesi ülkeler ve Bulgaristan dışındaki ülkelerde toplamda 35 sandık kuruldu. Bu da seçmenlerin itirazlarına konu oldu.

Özellikle Türkiye’de sayısı yüzlerce bini bulan Bulgaristan göçmenleri için bir sandık açılması, oylamanın zora düşürülmesi olarak görülüyor.



Karantinadakiler için seyyar sandık

Karantinadaki 2 bin 500 kişi için seyyar sandıklar yola çıkmış durumda. Bulgaristan genelindeki 31 seçim bölgesinde görev alacak toplamda 80 bin kişi bulunurken bunların yarısı Covid-19 aşısını oldu. 

20 bin polisin görevlendirildiği seçimi izlemek için yerli ve yabancı toplamda 3 bin gözlemci hazır bekliyor.

Oy verme işlemi Bulgaristan saatine göre 20.00’da bitecek. Fakat salgın döneminde görülebilecek herhangi bir probleme karşı en fazla bir saatlik uzatma yapılabilecek. 

Yorumlar (0)