Trafik terörüne karşı cezai yaptırımlar hafif mi?

İstanbul’un Başakşehir ilçesinde bir düğün konvoyundan alınan görüntüler “organize trafik terörünü” yeniden gözler önüne serdi.

GÜNDEM 17.10.2019, 11:06 17.10.2019, 11:29
Trafik terörüne karşı cezai yaptırımlar hafif mi?


Düğün konvoyunun görüntüleri geçtiğimiz Cumartesi günü kaydedildi. Evliliklerinin ilk kutlamasını kutlayan çift, aile üyeleri ve arkadaşlarıyla organize bir şekilde trafik terörü estirdiler. Düğün konvoyunda trafiği tıkayarak diğer vatandaşları mağdur bıraktılar, kendilerinin ve başkalarının can güvenliğini tehlikeye attılar. Sadece belli resmi araçlarda kullanılan çakar, düğün konvoyunun araçlarında da gayriresmî olarak kullanıldı.

“Drift” yaptılar

Çoğu lüks motosiklet ve arabalar olan araçların yoğunlukta olduğu düğün konvoyunda magandalar yolu trafiğe kapatıp, araba ve motorlarda sert manevralarla yapılan, aracın sürekli olarak kaydırılması manasına gelen “drift” yaparak terör estirdiler.

Cezai yaptırımı caydırıcı mı?

Trafikte, ölümlü kaza olmadığında çoğunlukla ciddi cezalar verilmiyor. Daha önce Erzurum’da Naci Doğan adlı bir vatandaşın trafik terörü estirdiğine dair araç görüntüleri ortaya çıktı. Bunun üzerine Doğan hakkında soruşturma başlatıldı ve cezai işlem uygulandı. “Drift” yapmasına mütevellit kendi ve başkalarının can güvenliğini tehlikeye sokmaktan 10 bin 20 TL ceza verildi ve ehliyetine 60 gün el konuldu. Ayrıca mahkemeye çıkan Naci Doğan, her ayın 15’inde en yakın kolluk birimine giderek imza atması şartıyla “denetimli serbestlik” cezası aldı, adlî kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Çakarlı araç kullanmanın cezası

Karayolları Trafiğin 2918 sayılı kanununun 26.maddesi ve Trafik yönetmeliğinin 60. maddesinde ilgili yasalar belirlenmiş olup buna göre trafik ekiplerince usulsüz kullananlara ceza kesilir. Trafik ekipleri trafikte usulsüz çakar lamba kullananları tespit ederek ceza işlemi uygulayabilir. Sesli ya da ışıklı ekipmanların araçlara takılıp trafiğe çıkıldığında, araç sürücülerine 2000 TL ceza uygulanır. Ceza ilk 15 günde ödenirse, yüzde 25 indirim uygulanır. Çakar lamba kullananlar; aynı zamanda, siren takılan aracı kullanan kişi aracın sahibi değilse, bu kişinin ehliyetine el konulur. Tüm bunların yanında, ceza 1 yıl içinde 3 kez alınırsa, araç trafikten 15 gün men edilir.

Cezalar ağırlaştırılmalı

Düğün konvoyundaki lüks araçlar da göz önünde bulundurulduğunda, bu tür cezai yaptırımın etkili olup olmayacağı tartışılma konusu oluyor. Bu tür trafik terörü suçu işleyen kişiler cezanın hafif ne de olsa hafif geleceğini düşünebiliyor. Son 10 yılda; trafik teröründen ötürü 45 bin can kaybı ve 1 milyon 400 bin yaralı oldu. Bu durumu göz önünde bulundurulduğunda; uzmanlar, denetimlerin sıkılaştırılması ve cezaların ağırlaştırılması öneriyor.

Yorumlar (0)