Tosuncuk’un şaşırtan savunması: “Çiftliğin logosunda inek var, banka demek olmaz” 

Mehmet Aydın, “bank” ifadesinin izinsiz kullanılması hakkında olan davada savunmasını verdi. Çiftlik Bank ismi için Türk Patent Enstitüsü’nden onay aldığını belirten Tosuncuk, “Logoda inek figürü var bu yüzden çiftliğe banka demek yanlış.” 

GÜNDEM 02.11.2021, 14:19
Tosuncuk’un şaşırtan savunması: “Çiftliğin logosunda inek var, banka demek olmaz” 

Çiftlik Bank davasında tutuklu olan sanık Mehmet Aydın, “bank” ismini izin almadan kullandığı gerekçeyle 3 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Bu dava kapsamında bugün hakim karşısına çıkan Aydın, Anadolu 57’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katıldı. Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan Tosuncuk, Uruguay’dan iade işlemlerinin tamamlanması beklenen firari sanık Mehmet Aydın’ın ağabeyi Fatih Aydın ise duruşmada yer almadı. Duruşmada, Mehmet Aydın’ın avukatının karşısında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu avukatları bulunuyordu. 

“Çiftlik Bank ismi için onay aldım” 

Mehmet Aydın’ın savunmasında dikkat çeken bazı detaylar vardı: “Fame Game Softwar Ltd. Şti., bana ve ağabeyime aittir. Fame Game Hayvancılık ve Ticaret şirketi ve Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Ltd. Şirketi ise bana aittir. Ağabeyim, bu şirketlerin hiçbirinin faaliyetine katılmadı, kendisi yalnızca bana yardımcı oldu. Ben, çiftlik ürünleri imal etmek istiyordum. Tereyağı, süt ve bal gibi ürünlerin üretileceği yerin ismini Çiftlik Bank olarak düşündüm. Bu isim için Türk Patent Enstitüsü’nden onay dahi aldım.” 



“Bu ismi tek başına hiç kullanmadım” 

Mehmet Aydın: “Banka olması yönünde yanlış anlaşılmalar bulunuyor. Çiftlik Bank bir tür banka değildir. Çiftlik Bank ismini de tek başına hiç kullanmadım. Örneğim bu ismi yazarken yanına şarküteri ibaresini hep ekledim. 130 tane de şarküteri açtım. Kahvaltı salonları açtırdım. Çiftlik Bank ismiyle bir oyun sitesi açıldı ama bu oyun içinde ödünç alma, faiz verme ya da para verme gibi işlemler bulunmuyordu.” 

“İnsanlar, oyunda altın almak için para yatırıyordu” 

Mehmet Aydın: “Hizmet bedeli olarak fatura kesiyorduk. İnsanlar, siteye para yatırıyordu. Sonra da karşılığında oyunda altın alıyorlardı. Bu oyundaki reklamlarda yanlış anlaşılmaya mahal verecek hiçbir şey yapmadım. Televizyon ve radyo reklamlarında da daima tereyağı, süt, bal gibi ürünler ön plana çıktı. Bu reklamlarda oyun ön plana çıkarılmadı yalnızca hayvansal ürünler ön planda tutuldu. Ülkede 8 farklı bölgede tesisler açıldı. Bu tesislerde kullanılan Çiftlik Bank isminin yanında da daima inek figürü vardı. İnek figüründen banka çıkarımı yapmak saçmadır. Türkiye’de ‘bank’ ibaresini kullanan şirketler oldukça fazla. Bu sebeplerden dolayı suçlamaları kabul etmiyorum.” 

3 seneye kadar hapsi isteniyor 

Sanık avukatı daha sonra yazılı beyanda bulunacaklarını ifade etti. BDDK avukatları ise şikayetlerin devam ettiğini ve banka kelimesinin kullanılmasının 5411 Sayılı Yasa kapsamında suç oluşması için yeterli olduğunu ifade etti.  

Ara kararını açıklayan mahkeme, Uruguay’dan iadesi istenen Mehmet Aydın’ın ağabeyi Fatih Aydın hakkında yakalama emrinin gerçekleştirilmesinin beklendiğini belirtti. Çiftlik Bank hakkındaki televizyon ve internet reklamlarının içeriklerinin temini için televizyon kurumlarıyla iletişim kurulmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.  

İddianamede sanıklar Mehmet ve Fatih Aydın için 1 seneden 3 seneye kadar hapis cezası isteniyor. 

Yorumlar (0)