Tosuncuk’tan 4 sayfalık savunma: “Zararları, mal varlığımla karşılamak istiyorum” 

Çiftlik Bank üzerinden binlerce kişiyi dolandıran Mehmet Aydın, bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı. 4 sayfalık yazılı savunmasını veren Aydın, mağdurların zararlarını kendi mal varlığı ile karşılamak istediğini belirtti. 75 bin 260 sene hapsi istenen Tosuncuk’un diğer duruşması 11 Kasım’da görülecek. 

GÜNDEM 14.09.2021, 14:34 14.09.2021, 15:54
Tosuncuk’tan 4 sayfalık savunma: “Zararları, mal varlığımla karşılamak istiyorum” 

“Tosuncuk” lakabıyla hafızalarda yer alan Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın’ın davası sürerken bugün ikinci duruşma görüldü. Anadolu 6 Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaya çıkan Mehmet Aydın, tutuksuz sanıklar ve bir müşteki ile mahkeme salonundaydı. 

4 sayfalık savunma verdi 

Mehmet Aydın, duruşmada bir söyleyeceğinin bulunmadığını ve savunmasını yalnızca yazılı olarak vereceğini belirterek bunları mahkemede okumak istediğini dile getirdi. Hakimin izin verdiği Aydın, tüm savunmasını okudu. 

Yaptığının bir tür “ticaret” olduğunu savunan ve suç örgütü kurduğu iddialarının tamamen asılsız olduğunu dile getiren Tosuncuk, “Hiçbir çalışanıma kanun dışı talimatta bulunmadım. Türkiye’de el konulan mallarım ile müştekilerin zararlarını karşılamayı istiyorum. İmkan verilmesi takdirde tüm mağduriyeti en kısa zamanda gidereceğim. Bu sebeple Türkiye’de el konulan mal varlıklarının iadesini talep ediyorum.” 



“Çiftlik Bank’ta her kesimden insan vardı” 

Aydın: “Çiftlik Bank yönetiminde her kesimden insan vardı. Milletvekilleri, savcılar, hakimler, doktorlar, polisler, yüksek lisans ve lisans mezunu pek çok kişi vardı. 10 binlerce kişiyle çalıştık. Benim ağzımdan çıkan her kelimeyi de teyit edecek insanlar vardır. Tüm işlerimize yasalara uygun yapmaya özen gösterdik. Çalışanlarım, şirket faaliyetlerinin suç unsuru oluşturmadığını söylüyordu. Yurt dışına çıktıktan sonra çalıştığım kişiler usulsüzlük yaptı.” 

“Mal varlıklarıma el konulmasını talep ediyorum” 

Aydın: “Ana parasını henüz yapmamış kişiler eğer parasını isteseydi bunu yapabilirdik. İmkanımız vardı. Fakat buna izin verilmedi. Oyun zamanla değişecekti. 130 binden fazla üyesi bulunan oyunda yalnızca 4 bin üye parasını alamadı. Bana fırsat verilirse tüm mağdurların zararlarını, el konulan mal varlıklarımdan karşılamak isterim. Kimseye garanti kar vaat etmedim. Fakat belirlediğimiz maddeyle ana paralarını vereceğimi söyledim. Olmayan şeyleri de olmuş gibi göstermedim. Amacım, yurt dışında da Çiftlik Bank kurmak ve ülkeye faydalı olmaktı. Her zaman açık ve şeffaf oldum. Uruguay’daki mal varlıklarıma el konulunca da yurt dışındaki mal varlıklarıyla üyelere ödeme yapacağımı söyledim ama sözümü tutamadım. Beraatimi ve mal varlıklarımın iadesini talep ediyorum.” 



75 bin sene hapsi istenen Aydın’ın üçüncü duruşması 11 Kasım’da 

Kamuoyunda “Çiftlik Bank” olarak bilinen ve gelir getirme vaadi ile çok sayıda vatandaşın mağdur olmasına vesile olan sistemin kurucusu Mehmet Aydın, 2 seneden uzun süredir firari olarak yurt dışında bulunuyordu. Brezilya’da ikamet eden Aydın, Türkiye’nin talebi üzerine sınır dışı edilmiş ve Türk polisi Aydın’ı İstanbul’a getirmişti. 

Tosuncuk olarak tanınan Aydın, 3 Temmuz 2021’de, 22.10’da İstanbul Havalimanı’na getirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adalet Sarayı’na sevk edilen Aydın, 102 Çiftlik Bank mağdurunun şikayetçi olması üzerine hakkında başlatılan soruşturma kapsamında “Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu” savcısına ifade vermiş ve ardından çıkarılan Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliğince “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçlamaları ile tutuklanmıştı. 

“Mağduriyetleri giderecek param yok” demişti fakat... 

Aydın, ilk duruşmada, Mahkeme Başkanı Günay’a, “Mağdurların zararını giderecek param yok.” demişti ve KKTC ve Türkiye’de bulunup da el konulan mal varlıklarının iade edilmesini istemişti. Fakat Mehmet Aydın, ikinci duruşmada verdiği savunmada, mağdurların kayıplarını gidermek istediğini belirtti. 

Yorumlar (0)