Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın hakkında yeni karar

Teslim olduktan sonra Türkiye’ye getirilen Çiftlik Bank'ın kurucusu “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın'ın, 75 bin 260 yıla kadar hapis talebiyle yargılandığı davada tutuklanmasına karar verildi.

GÜNDEM 13.07.2021, 13:24
Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın hakkında yeni karar

Çiftlik Bank davasının en önemli sanığı Mehmet Aydın, bugün ilk defa hakim karşısına çıktı. 

3 bin 762 mağdur 

'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, 3 bin 762 mağdurun yer aldığı dava çerçevesinde ifade veriyor.  Tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden SEGBİS yoluyla İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bağlanan Mehmet Aydın'ın, yargılandığı davada tutukluluğuna karar verildi. 

Çiftlik Bank yoluyla binlerce kişiyi dolandırmasının ardından yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan Mehmet Aydın, Brezilya'dan sınır dışı edildikten sonra 3 Temmuz'da Türkiye'ye getirilmişti. 

"Tüm mağduriyetleri gidereceğim”

Emniyetteki ifadesinde mağduriyetleri gidermek istediğini belirten Mehmet Aydın, teslim olma nedenini savcılıkta şöyle açıkladı:

"Basında en son adliyeye başvuran mağdurların toplam zararının 64 milyon TL olduğunu öğrendim ve el konulan mal varlığımın bu mağduriyetin tamamını karşılamaya yeteceğini anladım ve teslim oldum."

75 bin yıla kadar hapis istemi

"Çiftlik Bank" olarak kamuoyunda bilinen ve gelir getirme vaadiyle çok fazla sayıda vatandaşın mağdur olmasına sebep olan sistemin kurucusu olan, 2 seneyi aşkın süredir firari bulunan “Tosuncuk” Mehmet Aydın, Brezilya’da teslim olacağını açıklamış ve daha sonra Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya’dan sınır dışı edilmişti.

3 Temmuz'da İstanbul’a getirilen Aydın, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla birlikte uçakta gözaltına alınmıştı.

Hakkında 4 gün gözaltı süresi verilen "Tosuncuk" lakaplı Aydın, havalimanındaki işlemlerden sonra Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilmişti.

Olayın geçmişi

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2018’de hazırladığı iddianamede, ‘Çiftlik Bank' adlı sistem ile 132 bin 222 kişiden, 1 milyar 139 milyon 972 bin TL para toplandığı, paraların bir bölümünün ödendiği belirtilmişti. Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın'ın da aralarında yer aldığı 18 örgüt yöneticisinin, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “ticari şirketlerin faaliyeti çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık”, “bilişim sistemleri yoluyla nitelikli dolandırıcılık”, “suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklama” suçlamaları kapsamında 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'şar yıla kadar hapis talep edilmişti.

48 sanığın Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması yapılırken, dava dosyası ayrılan 28 sanığa ilişkin beraat kararı verilmişti. ‘Tosuncuk’ Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 20 sanığın ise yargılanması devam ediyor.

Binlerce kişiyi dolandırıp daha sonra yurt dışına kaçan ve Brezilya'da teslim olan Mehmet Aydın, 7 Temmuz 2021’de çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı.

Yorumlar (0)