"Tosuncuk intihar etti" iddiası doğru mu?

Çiftlik Bank'ın kurucusu olan ve 132 bin kişiden topladığı 1 milyar 100 milyon lirayla kaçan  "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın'ın, Ukrayna’da polisten kaçmak için otelin 27. katından atlayarak intihar ettiği ileri sürüldü. 

GÜNDEM 16.12.2019, 09:03 16.12.2019, 09:07
"Tosuncuk intihar etti" iddiası doğru mu?

Çiftlik Bank ile 1 milyar 100 milyon lira vurgun yaparak ülkeyi terk eden "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın’ın intihar ettiğine yönelik iddialar, Kiev Büyükelçiliği kaynakları tarafından yalanlandı. 

Büyükelçilik, Mehmet Aydın'ın intihar ettiğine hatta kendisinin Ukrayna'da olduğuna dair hiçbir bilgiye sahip değil.

Mehmet Aydın'ın operasyonun başladığı 16 Mart 2018 tarihinden beri kayıp olduğu biliniyor. 

Sosyal medyada yer alan iddialara göre, Mehmet Aydın Ukrayna'nın Kiev şehrinde polise yakalanmak üzereyken otelin 27. katından atlayarak intihar etti. Fakat Ukrayna ve Türk güvenlik yetkilileri, bu iddiayı doğrulamadı.

İzini kaybettirmek istiyor olabilir

Öte yandan, söz konusu iddiaların Mehmet Aydın'ın ya da adamlarının ortaya attığı söyleniyor. "Tosuncuk"un bu yöntemle izini kaybettirmek istediği ileri sürülüyor.

Diğer bir iddia ise Çiftlik Bank mağdurlarının, Mehmet Aydın'ın adını sürekli olarak gündeme getirmesi oldu. Bu yöntemle mağdurlar, Mehmet Aydın'ın isminin kamuoyu gündeminden düşmemesini hedefliyorlar.

75 bin 260'şar yıla kadar hapsi isteniyor

Çiftlik Bank davasının Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 26 Mart 2018 tarihinde hazırlanan iddianamesinde 3 bin 762 kişi müşteki, 48 kişi ise şüpheli bulunuyor.

Şüphelilerin bu sistemle 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı, bu dönemde katılımcılara 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapıldığı ifade ediliyor. 
 
Firari sanıklar Mehmet Aydın, Fatih Aydın, Osman Naim Kaya ve Cengiz Samur'un Brezilya, Uruguay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve ABD adli makamlarından iadesinin talep edildiği belirtiliyor.

Söz konusu iddianamede, firari sanık Mehmet Aydın’ın da aralarında yer aldığı 18 örgüt yöneticisinin, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık", "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından 22 bin 580’er yıldan 75 bin 260’şar yıla kadar hapis cezası alması isteniyor.

Örgüt üyeleri ve yardım edenlerin aralarında yer aldığı 30 sanık hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme", "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından toplamda 5’er yıldan 13er yıla kadar hapis cezası almaları isteniyor.
 

Yorumlar (0)