Tosuncuk Çiftlik Bank’taki bank kelimesini “oturak” anlamında kullandığını savundu

Tosuncuk lakabıyla bilinen Mehmet Aydın binlerce kişinin dolandırıldığı Çiftlik Bank sisteminde yer alan bank kelimesinin TDK’de yer alan oturak anlıma geldiğini söyledi.

GÜNDEM 01.03.2022, 15:41
Tosuncuk Çiftlik Bank’taki bank kelimesini “oturak” anlamında kullandığını savundu

Tosuncuk lakabı ile bilinen Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın’ın birçok insanı dolandırdığı Çiftlik Bank sisteminde yer alan Bank isminin izinsiz kullanılması nedeniyle 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına yönelik görülen dava devam ediyor. Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bakılan duruşmaya başka suçlardan tutuklu Mehmet Aydın ve Fatih Aydın Ses ve Görüntü Bilişim sistemi aracılığı ile bağlanırken, müşteki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) avukatı ile sanık Mehmet Aydın'ın avukatı salonda yer aldılar.

“Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdum”

Duruşmada savunmasını veren sanık Fatih Aydın Çiftlik Bank isminin sadece bir tabela ismi olduğunu ve resmi bir ad olmadığını ifade etti. Aydın ayrıca buradaki Bank kelimesinin banka anlamında kullanılmadığını ifade etti. Sanık Mehmet Aydın ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun asıl dava açması gerekenlerin Çiftlik Bank’a izin veren belediyelerin olduğunu söyledi. Aydın duruşmada şu ifadelere yer verdi:

Bu firmanın kuruluşunda elimde 10 bin TL para vardı. Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak bu ismi almak istediğimi ifade ettim. Yetkililer bunda bir sorun olmadığını ifade ettiler. Bu nedenle Çiftlik Bank markasını kendi adıma tescil ettirdim. Bu marka ayını 1.5 yıl boyunca kullandım ve markanın reklamlarını yaptım. Bu reklamların yapıldığı mecraların arasında web siteleri ve ulusal kanallar da yer alıyor. Tesislerde de bu ismi tabelalarda kullandım ve herhangi bir sorun çıkmadı.

“Bank oturak anlamına geliyor”

Hakkımda çeşitli davalar açılınca bu dava da açılmış oldu. Bankacılık Kanunu ile banka kelimesinin kullanılması yasaklanmış. Ama ben bank değil banka kelimesini kullandım. Türk Dil Kurumu’nda yer alan bilgilere göre bu kelimenin anlamı bank ve bahçelerde kullanılan oturak anlamına geliyor. Ben herhangi bir şeyi kastetmiş olabilirim ama yasak olan banka kelimesini kullanmadım.

“Banka izlenimi oluşturduğu için suç maddi olarak işlenmiştir”

Bu savunmanın ardından söz alan BDDK avukatı ise konuşmasında sanığın banka kelimesi yerine bank kelimesini kullandığını ancak bu sözcüğün yabancı dilde banka anlamına geldiğini ve suçun maddi anlamda işlendiğini açıkladı. Sanık Mehmet Aydın’ın avukatı ise sözü alarak sanığın para alıp yatırma işlemleri ile herhangi bir reklam yapmadığını yapılan bütün reklamların hayvancılık faaliyeti ile ilgili olduğunu açıkladı. Mahkeme reklamların ve faaliyetlerin hangi ulusal kanal ve internet sitelerinde gösterildiğine dair bir rapor hazırlanmasına karar verdi. Bunun yanı sıra sanık Mehmet Aydın’ın Çiftlik Bank için patent başvurusunun da inceleneceği ve duruşmada yer alan eksiklikler nedeniyle duruşmanın ertelenmesine karar verdi.

Yorumlar (0)