Ticaret Bakanlığı’ndan “dezenfektan” açıklaması 

Bazı basın kanalları tarafından Ticaret Bakanlığı’nın “dezenfektan ihalesi” açtığına dair çıkan haberlere Bakanlık tarafından açıklama getirildi. 

GÜNDEM 20.04.2021, 17:59 21.04.2021, 12:10
Ticaret Bakanlığı’ndan “dezenfektan” açıklaması 

Bazı basın ve yayın kanalları tarafından “Ticaret Bakanlığı dezenfektan ihalesi açtı” şeklindeki haberler, internet ortamının gündemi olmaya devam ederken Bakanlık, konu hakkında ayrıntılı şekilde açıklama yaptı. 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan üzerinden yayılan “dezenfektan satışı” ile ilgili haberler hakkında yapılan yazılı açıklama hem internet siteleri üzerinde hem de sosyal medya kanallarında paylaşıldı.

“Basında çıkan haberlerde Karon Mühendislik isimli firmanın, Çinli bir firmanın Türkiye ayağı olduğu belirtilmiş ve firmanın bu ürünlerinde özel gümrük vergisi uygulandığı belirtilmiştir. Bu haber bir iftira niteliğindedir ve asılsızdır. Karon Mühendislik firması, 5 senedir herhangi bir firmanın ya da ülkenin Türkiye temsilcisi değildir.”

“Bu alım, usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmiştir”



“Bir diğer asılsız haber ise Bakanlığımızın Nanoksia Biyoteknoloji ve Karon Mühendislik firmalarından 27 Şubat 2020-23 Aralık 2020 tarihleri arasında dezenfektan aldığı ve toplamda 9 milyon TL’ye varan ödeme yaptığı yönündedir. Bu iddialar da tamamen gerçek dışı olmakla birlikte, çarpıtılmış iddialardır. Bakanlığımız tarafından belirtilen dönemler arasında dezenfektan alımı yapıldığı doğrudur. Fakat bu alım, firmanın ürettiği ‘nanoksia dezenfektan’ isimli ürünün, o dönemde, ülkemizdeki en sağlıklı ve uygun fiyatlı dezenfektan olmasından kaynaklıdır. Ayrıca hızlı şekilde tedarik edilmesi de bu firmadan dezenfektan alınmasını sağlamıştır. Fakat Nanoksia Biyoteknoloji bünyesinden alınan dezenfektanlar için toplamda 507 bin 880 TL’lik ödeme yapılmıştır. Bu alım, usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmiştir.”

“Bakanlığımız, her türlü koruyucu malzemeyi alarak teşkilata dağıttı”

Ticaret Bakanlığı’nın, maske, siperlik, eldiven, dezenfektan ve tulum gibi pek çok tıbbi koruyucu malzeme aldığını ve bunları teşkilatlarına dağıttığını belirten açıklamada, alım işlemlerinin faturalarının bulunduğu ve buna karşın bazı kesimlerin “farklı amaçlar güderek” olayı etik dışı gösterdiği ve asılsız iddialarda bulunduğu aktarıldı. 

Yorumlar (0)