The Telegraph: Rejim TSK'ya kasıtlı saldırdı!

The Telegraph gazetesi, İdlib'de Beşşar Esed rejimi unsurlarının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gözlem noktalarına kasıtlı saldırılar gerçekleştirdiğine yönelik bir haber yayınladı. 

GÜNDEM 22.02.2020, 13:40
The Telegraph: Rejim TSK'ya kasıtlı saldırdı!

The Telegraph gazetesi, telsiz konuşmalarına dayandırdığı bir haber yayınlayarak, İdlib'de Beşşar Esed rejimi unsurlarının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gözlem noktalarına kasıtlı saldırılar gerçekleştirdiğini bildirdi. 

Bağımsız aktivist grup Makro Medya Merkezi (MMC) tarafından gönderilen telsiz konuşmalarında, rejime bağlı bir topçu subayının silah arkadaşına "Somar, bana Türk gözlem noktasının koordinatlarını gönder." dediği anlaşılıyor. Karşı tarafın ise "Suphi, karşında solda. 07215313." karşılığını verdiği fark ediliyor. 

12 Şubat günü Halep'in batısında Etarib ilçesine bağlı Mizanaz'a birkaç kilometre uzaklıkta bulunan gözlem noktasına, bu telsiz konuşmasının ardından Beşşar Esed rejimi güçleri tarafından top saldırısı gerçekleştirildiği, saldırı sonucu yaralanan olmadığı bildirildi.

"Bu kadar açık dillendirilmesi sarsıcı"

Foreign Policy Araştırma Enstitüsünde görevli Suriye uzmanı Elizabeth Tsurkov, The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, Beşşar Esed rejimi güçlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) gözlem noktalarına saldırmasının bu kadar açık dillendirilmesini sarsıcı olarak değerlendirdi. 

Orta Doğu Enstitüsünde görevli araştırmacı Charles Lister,  Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) gözlem noktalarına yönelik gerçekleştirilen saldırıların, Suriye'nin kuzeybatısında ateşkesin sona ermesinin ardında kimin olduğunu hususunda kuşkuya yer bırakmadığına dikkat çekti.

"Rusya için küçük düşürücü"

Türkiye'nin gözlem noktalarının Suriye ordusu tarafından kasten hedef aldığını kuşkusuz öğreneceğini kaydederek, "Öte yandan halkın arasındaki şüpheciler için bu hangi aktörlerin gerilimi tırmandırdığı konusunda bir uyanma çağrısı olmalıdır." dedi. 

Lister, ayrıca bunun Soçi Anlaşması'nın güvenilir taraflarından biri olarak görülen Rusya için de küçük düşürücü bir durum olduğunu vurguladı. 

Yaşlı kadınlara da ateş açtılar

Öte yandan, söz konusu telsiz konuşmaları, Beşşar Esed rejimi ordusunda özel kuvvetlerden meydana gelen Kaplan Güçleri'nin Mizanaz'da izledikleri bir grup yaşlı kadına ateş açtığını da gösterdi. 

Konuşmaların kaydedildiği sırada yayınlanan yerel haberler, Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerden kaçmaya hazırlandıkları sırada bir evden giysilerini ve eşyalarını alan kadınların öldürüldüğünü ortaya koydu. 

Rejime bağlı askerlerden birinin, kadınları vurma fikrinden hoşnut olmadığı, bir diğerinin de subaylar tarafından verilen talimat üzerine kadınlara makineli silahla ateş açmaya başladığı fark ediliyor. 

"Defalarca kadınları hedef aldı"

Foreign Policy Araştırma Enstitüsünde görevli Suriye uzmanı Elizabeth Tsurkov, konuya ilişkin, "Savaş sırasında Suriye ordusu ve rejim yanlısı milisler defalarca hamile kadınlar dâhil keskin nişancı ateşiyle sivilleri hedef aldı. Ancak bu, rejimin bu denli kasıtlı hedef aldığını gördüğüm ilk açık kanıt." açıklamasında bulundu.  
 

Yorumlar (0)