Terör örgütü DEAŞ'ın arşivi ele geçirildi 

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Mersin Emniyet Müdürlüğünün geçen hafta düzenlediği ortak operasyonda, terör örgütü DEAŞ'ın arşivinin ele geçirildiği bildirildi. Tarsus ilçesinde yakalanan Suriye uyruklu DEAŞ üyesinin adresinde gerçekleştirilen aramalarda, binlerce klasör ve dijital verilerde, 82 ülkeden yaklaşık 4 bin örgüt üyesinin listesi bulundu.

GÜNDEM 25.11.2019, 16:56
Terör örgütü DEAŞ'ın arşivi ele geçirildi 

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, 2015 yılı sonrasına ait olduğu tespit edilen örgüt listesinde, "emir" olarak isimlendirilen çok sayıda sözde üst düzey teröristin isminin de bulunduğu ifade edildi. Terör örgütü DEAŞ'ın arşivi olarak değerlendirilen listedeki isimlerin, çoğunlukla yabancı teröristler olduğu belirlendi. Listede bulunan isimlerden bir kısmının hala Suriye'de DEAŞ içinde faaliyet sürdürdüğü kaydedilirken, yakalanan ve cezaevinde olan örgüt üyelerinin isimlerinin de bulunduğu belirtildi. 

YPG, DEAŞ'lı teröristleri serbest bıraktı

Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştirilen "Barış Pınarı Harekâtı" esnasında terör örgütü YPG, kontrolündeki cezaevlerinde tutuklu bulunan DEAŞ'lı teröristleri serbest bıraktı. Terör örgütü YPG, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye Milli Ordusu (SMO) ile birlikte gerçekleştirdiği harekâtı önlemek amacıyla DEAŞ'lı teröristleri kullandı. 

Cezaevlerinden kaçan DEAŞ'lıların bir kısmının, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu güçlerine teslim olduğu görüldü. Geri kalan teröristlerin bir kısmının gizlendiği, bir kısmının da ülkelerine dönmek amacıyla çaba gösterdiği değerlendirmeleri yapıldı. 

DEAŞ'a yönelik istihbari ve önleyici operasyonlar gerçekleştirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı koordinesinde, üst seviyede güvenlik önlemleri alındı. Suriye'de, sınır hattında ve Türkiye'de terör örgütü DEAŞ'a yönelik istihbari ve önleyici operasyonlar gerçekleştirildi. Birçok terörist ele geçirildi. Suriye'de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekat bölgelerinde yabancı uyruklu DEAŞ'lılar hakkında soruşturmaların açıldığı ifade edildi. Türk uyruklu olanların ise Türkiye'ye gönderildiği bildirildi. 

Örgüt üyelerinin çoğunda DEAŞ'ın dağılacağı görüşü yaygın

Güvenlik kaynakları, teröristlerin, örgütün elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürülmesinin ardından yeni sözde liderlerinin etkisiyle kontrolsüz hareketlerde bulunduklarını ifade etti. Kaynaklar, örgüt üyelerinin çoğunda terör örgütü DEAŞ'ın dağılacağı görüşünün yaygın olduğunu belirtti. Suriye'deki DEAŞ'lı bazı teröristlerin kaçmaya çalıştığı, Türkiye'ye geçmeye çalışırken yakalandığı, sınır kontrolleriyle örgüte olanak verilmediği kaydedildi. Yakalanan teröristlerin ifadeleriyle diğer örgüt üyelerine yönelik operasyonlar düzenlendiğini aktaran güvenlik kaynakları, birçok sözde üst düzey terör örgütü DEAŞ mensubunun da yakalandığını bildirdi. 

Yorumlar (0)