"Terör devletinin kurulması engellendi"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda Türkiye ile Rusya'nın imzaladığı Soçi Mutabakatı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 23.10.2019, 10:10 23.10.2019, 11:23
"Terör devletinin kurulması engellendi"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG/PKK'lı teröristlerin Kamışlı dahil Türkiye sınırından 30 kilometre güneye çıkarılacağını açıkladı. 

Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye'nin çabaları, teröristlerin Suriye'nin kuzeyinde kurmak istediği terör devletinin önüne geçti." dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

"Mutabakat, siyasi başarı olarak tarihe geçti"

''Türkiye 5 gün içinde dünyanın en büyük iki gücüyle masada anlaşmaya varmıştır, mutabakat sağlamıştır. Siyasi başarı olarak da tarihe geçmiştir. İki ülke ile iki mutabakatın sağlanması önemlidir. Teröre karşı harekât başlattık. Burada da tepkiler olmuştu ama bu süreçte hepsinden daha fazla tepkiler oldu."

"YPG'li teröristler sınırın 30 kilometre altına gönderilecek"

"Büyük bir oyunu bozduğumuz için kurulacak terör devletini engellediğimiz için bu tepkiler gelmeye başladı. Dünyanın en büyük iki ülkesi Barış Pınarı Harekatı'nın meşruiyetini kabullenmiştir. Herhangi bir terörist unsur karşımıza çıkarsa onları etkisiz hale getiririz. Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğüne bağlıyız. Burada bu statüko şu anda muhafaza edilecektir siyasi bir çözüme kadar. YPG'li teröristler sınırın 30 kilometre altına gönderilecek."

"Ortak devriyeler 150 saatin sonunda başlayacak"

"Teröristler 150 saatte sınırın 30 kilometre altına çekilecek. Kobani'den Irak sınırına kadar 10 kilometre derinlikte ortak devriyeler 150 saatin sonunda başlayacak. Bir tek istisnası var Kamışlı şehri rejim unsurlarıyla karşı karşıya gelmememiz bakımından ortak devriye konusunda Kamışlı'yı hariç tuttuk. Bu bölgeden de YPG'lilerin çekilmeyeceği anlamına gelmez. Buralarda (Suriye'nin kuzeyi) nüfusun çoğunluğu Arap. Yönetimde Araplar olacak. Kürtler varsa onlar da yönetimde olacak."

"Güvenli bölgede yerel yönetimler oluşturulacak"

"Münbiç ve Tel Rıfat'tan da YPG'liler tamamen çıkarılacak. Bu harekat ve çalışmalar teröristlerin kurmak istediği terör devletinin önüne geçmiştir engellenmiştir. Göçmenlerin evlerine dönme konusunda önemli bir adım atılmış oluyor. Önemli olan bu teröristlerin çıkmasıydı. Güvenli bölgede yerel yönetimler oluşturulacak. Güvenli bölgede demografik mühendislikler sona ermiş olacak."

"Rejimle doğrudan bir temasımız yok"

"(Barış Pınarı Harekatı) Suriye'nin geleceği için dönüm noktası oldu. Adana mutabakatı geçmişte PKK'ya karşı yapılmıştı. Bizim rejimle doğrudan bir temasımız yok istihbari temas olur."

"Göçmenler kendini güvende hissediyorsa dönüyor"

"Şu andaki rejimin Adana Mutabakatı'nı istese de uygulama kapasitesi yok otoritesi yok boşluklar var. Göçmenler kendini güvende hissediyorsa dönüyor.''

Yorumlar (0)