Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, TBMM'den geçti

Meclis Genel Kurulu’nda 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi' ile 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu' kabul edildi.

GÜNDEM 29.01.2021, 01:25 30.01.2021, 09:15
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, TBMM'den geçti

'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi' ile 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu' Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Görüşmelerin akabinde, teklifin tamamı elektronik olarak oylamaya sunuldu. 298 milletvekilinin katıldığı oylamada, 297 milletvekili ‘Kabul’ oyu kullandı.

Bölge haricinde kuluçka merkezi açılabilecek

Söz konusu teklifle, 'Teknoloji Geliştirme Bölgesi' yönetici firması tarafından bölge dışında da 'Değerlendirme Kurulu' kararı üzerine bakanlık tarafından müsaade edilmesi durumunda kuluçka merkezi açılabilecek.

Kuluçka programları sınırlı olmak kaydıyla karşılanabilecek

Bölgelerde Ar-Ge ve idare binası, altyapı, atölye ve kuluçka merkez inşası ile atölyede kullanılacak ekipman, makine ve yazılımlar ile Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını, tasarım çalışmalarını desteklemeye yönelik yönetici firma tarafından yürütülen ya da yürütülecek olan kuluçka programları bakanlık tarafından bütçeye konulan ödenek ile sınırlı olmak kaydıyla karşılanabilecek. 

Bahse konu teklife göre, 1 Ocak 2022'den itibaren 'Teknopark' şirketler ve Ar-Ge merkezleri için senelik beyanname üzerinden faydalanılan indirim miktarı 1 milyon lira ve üzerinde olan, kurumlar ve gelir vergisi mükellefleri tarafından teşviklerden faydalanılması için söz konusu tutarın yüzde 2’lik bölümünün pasif olan geçici bir hesaba aktarımı sağlanabilecek.

Elektronik mühür uygulamasına geçiliyor

Bu çerçevede, aktarılması gereken miktar 20 milyon lira ile sınırlandırılacak.

Teklifle, teknoloji şirketlerinin 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu' dahilinde teşvikler 31 Aralık 2023'ten 31 Aralık 2028'e kadar uzatılıyor. Bununla birlikte, elektronik imza uygulamasına geçiliyor.

Teklife göre, 'Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu' seçim anlayışlarına yönelik maddede tüzel şahıs temsilcisi gerçek şahsın, temsil ettiği tüzel şahıs adına yapacakları temsil ve bağlayıcı işlem gerçekleştirme yetkisine sahip oldukları ile ilgili imza sirkülerinin aslı ya da tasdikli sureti yerine sicil tasdiknamesi ibrazı sunmak yeterli olacak.

Düzenleyici ve genel işlemler çerçevesinde bankalarca; süresi dahilinde ilgili vergi dairesi defterdarlıklara/başkanlıklara ya da vergi dairesi müdürlüklerine ihbarda bulunulmayan açık ihracat hesaplarının, maddenin yürürlüğe konulduğu tarihten itibaren 60 gün içerisinde ihbarda bulunulması durumunda, söz konusu bildirimler nedeni ile bankalar hakkındaki idari para cezası uygulanmayacak.

Yorumlar (0)