TDT Uluslararası Seçim Gözlem Heyeti’nden seçim açıklaması

Türk Devletleri Teşkilatı Uluslararası Seçim Gözlem Heyeti’nden yapılan açıklamada 14 Mayıs'ta gerçekleşen seçimlerin açık, şeffaf ve rekabetçi olmasının yanı sıra Türkiye'nin ulusal mevzuatına ve genel kabul görmüş uluslararası seçim standartlarına uygun olduğu belirtildi.

GÜNDEM 15.05.2023, 13:35 16.05.2023, 09:17 Şeyda Gül
TDT Uluslararası Seçim Gözlem Heyeti’nden seçim açıklaması

Türk Devletleri Teşkilatı Uluslararası Seçim Gözlem Heyeti, 14 Mayıs tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

TDT Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Yerzhan Mukash başkanlığındaki 30 delegeden oluşan heyet, İstanbul'daki seçimleri şehrin farklı ilçelerinde gözlemlemek amacıyla;

  • Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan parlamento üyeleri
  • Merkezi seçim komisyonları temsilcileri ve diplomatları
  • TDT Sekretaryası yetkilileri olmak üzere üç gruba ayrıldı.

Oy pusulalarının ve sonuçların sayımı ulusal seçim mevzuatına uygun olarak zamanında gerçekleştirilmiştir

AK Parti, CHP ve İyi Parti'nin İstanbul'daki parti yetkilileri ile görüşmeler yapan heyet, İstanbul'daki bazı sandıkların açılışlarına da katıldı. “Oy pusulalarının ve sonuçlarının sayımı ulusal seçim mevzuatına uygun olarak zamanında gerçekleştirilmiştir” değerlendirmesi yapan heyet, toplamda 170 seçim merkezini ziyaret ettiğini açıkladı. İdari makamların ve kolluk kuvvetlerinin sandık merkezlerindeki çalışmalara müdahale ettiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığının altını çizen heyet, oy verme günü boyunca halkın özgür iradesini sağlamak için gerekli tüm idari tedbirlerin alındığını ifade etti. Seçimlerin tarafsız şekilde gözlemlenmesi için ulusal ve uluslararası gözlemcilere uygun koşullar sağlandığı belirtilen yazılı açıklamada, çoğunlukla ulusal ve bazı uluslararası gözlemcilerin katılımının gözlemlendiği ve böylece seçimlerin meşruiyetinin ve şeffaflığının güçlendirildiği belirtildi.

Seçim sonuçlarını etkileyecek ciddi bir teknik sorunun oluşmadığı bilgisi paylaşan heyet açıklamasında, dün gerçekleşen seçimlerin açık, şeffaf ve rekabetçi olduğunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal mevzuatına ve genel kabul görmüş uluslararası seçim kartlarına uygun olduğunun teyit edildiği vurgulandı.

Yorumlar (0)